Kvinne død etter pasientoverfall i Kristiansand

Den 48 år gamle kvinnen som ble overfalt av en medpasient på psykiatrisk avdeling på sykehuset i Kristiansand i forrige uke, døde onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 48 år gamle kvinnene ble kritisk skadet da mannen i 20-årene overfalt henne i forrige uke, skriver Fædrelandsvennen.

Saken er meldt til Statens helsetilsyn og er under politietterforskning. Klinikksjef Anders Wahlstedt ved Klinikk for psykiatri og avhengighetsbehandling har hatt en tung dag etter at den triste beskjeden kom.

- Vi er i en situasjon vi ikke ønsker å være i. Dette burde aldri ha skjedd, sier han til Dagbladet.no.

Overfallet skjedde på post 6.2, mottaksavdelingen på sykehuset. 6.2 er en lukket akuttpost som først og fremst tar inn urolige og utagerende pasienter. Avdelingen har ti senger, og gjennomsnittelig liggetid på avdelingen er litt over seks døgn.

Fortsatt pasient

Wahlstedt vil ikke kommentere hvor lenge den drepte kvinnen og overfallsmannen i 20-årene hadde vært innlagt da dramaet skjedde.

-Avdelingen var ikke fullbooket, sier han.

Sykehuset har internt begynt å granske om alle rutiner er fulgt i forkant av tragedien.

- Så langt ser det ut som om de ansatte som var på jobb, har gjort det som står i rutinene, opplyser klinikksjefen.

Den 24 år gamle mannen som nå er blitt drapsmann, er fortsatt pasient ved sykehuset. Klinikksjefen vil ikke si om mannen forstår det som har skjedd eller hva slags behandling han har fått i etterkant av overfallet.

- Han er forsvarlig ivaretatt, sier Wahlstedt.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å komme i kontakt med fylkeslege Kristian Hagestad.

Trist og sjokkert

- Dette er forferdelig trist og veldig vanskelig, sier Odd Volden i Mental Helse Vest-Agder.

Volden er også medlem av Kontrollkommisjonen for psykiatriske sykehus i Vest-Agder og vil være forsiktig med å uttale seg om saken.

- Jeg er sjokkert. Er det noe vi ikke trengte nå, så er det nettopp dette. Det jeg kan si, er at vi kjenner den aktuelle avdelingen som seriøs og hardtarbeidende.

Sykehuset har hittil ikke villet gå ut med opplysninger om når og hvordan det dødelige overfallet skjedde. Mangelen på informasjon skaper utrygghet.

- Sykehuset er et sted der man skal være trygg. Det er uro blant både pasienter og pårørende, sier Lise Kristiansen i Landsforeningen for pårørende innen psykiatri Vest-Agder.

- Det er mange ubesvarte spørsmål. Saken er tragisk for psykiatrien, det har vært mye negativ fokus på psykisk syke nå.

Kristiansen vet ikke hvem de pårørende til de to pasientene er eller om de er medlemmer i foreningen.

- De må være opprørte og utenfor.

Sint på systemet

Kjell Mjønes er leder for Landsforeningen WSO, We Shall Overcome. Foreningen har rundt 400 medlemmer, de fleste er brukere av psykiatriske tjenester. Mjønes innrømmer at dødsfallet i Kristiansand gjør ham sint.

- Jeg blir sint, i høyeste grad. Jeg blir meget harm på vegne av menneskene jeg representerer, sier han.

- Mennesker får ikke den hjelpen de bør ha, må ha og har lovmessig krav på. Folk skrives ut igjen til ingen verdens ting, psykiatrien har et dårlig tilbud til mennesker som virkelig er syke. De trenger gode væresteder og gode dagtilbud.

De siste ukene har psykiatrien blitt rystet av flere alvorlige voldssaker som har endt med døden. I Oslo ble en trikkepassasjer stukket til døde av en sinnsforvirret mann. En ung gutt ble drapsmann etter at han stakk i hjel en taxisjåfør i Bærum.

Guttens mor har fortalt i flere medier at hun ba om hjelp for sønnen, men at gutten ikke fikk hjelpen han trengte før drapet var et faktum.

- I dag traff jeg moren til denne gutten. Det er et under at hun fremdeles henger sammen, sier Mjønes.