Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne døde etter å ha blitt utsatt for nervegift i England

Storbritannia beskylder Russland for å stå bak.

UNDERSØKELSER: Politiet har undersøkt området hvor de to britene ble funnet forrige lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix
UNDERSØKELSER: Politiet har undersøkt området hvor de to britene ble funnet forrige lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antiterrorpolitiet i England gikk tidligere denne uka ut med at Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45) som ble funnet bevisstløse i Amesbury forrige lørdag, hadde fått i seg nervegiften Novitsjok. Nå melder Sky News at Sturgess har mistet livet som følge av giftdosen.

Kvinnen etterlater seg tre barn. Tilstanden til samboeren er fremdeles kritisk.

Politiet trodde først at de to hadde blitt bevisstløse etter bruk av narkotiske stoffer, men etterforskningen er nå blitt en drapsetterforskning. Over hundre politifolk er satt inn for å oppklare saken. Statsminister Theresa May kommenterte til BBC søndag kveld at hun var «forferdet og sjokkert» over nyheten om Sturgess' dødsfall.

Britisk par i 40-åra

Det er ingenting ved de to britenes bakgrunn som tyder på at de skulle være mål for et attentat, mener politiet. Den britiske regjeringens kriseutvalg møttes torsdag, og Storbritannia har krevd en forklaring fra Russland etter den nye hendelsen med novitsjok, mens Russland har krevd unnskyldning for falske anklager.

- Vårt utgangspunkt er at de ble ofre for enten konsekvensene av det forrige angrepet, eller noe annet, men at ikke noe var rettet direkte mot dem, sa sikkerhetsminister Ben Wallace torsdag formiddag.

Paret ble funnet omkring 13 kilometer fra der den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter ble forsøkt drept 4. mars. De to ble også utsatt for nervegiften novitsjok, i et angrep som sjokkerte en hel verden. Det skapte også en alvorlig diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland.

Britiske medier har de siste dagene trukket fram igjen det fire måneder gamle giftangrepet,selv om det foreløpig ikke er noe som tyder på at Skripal og datteren har noe annet til felles med Sturgess og Rowley enn at de har blitt forgiftet av den samme nervegiften.

Sperret av område

Politiet satte i etterkant av forrige lørdags hendelse opp sperringer rundt en bolig og flere andre steder der paret hadde oppholdt seg før de mistet bevisstheten. Sikkerhetstiltakene er styrket både i Amesbury og Salisbury.

Innenriksminister Sajid Javid bekreftet imidlertid at gift-eksponeringen ikke fant sted i noen av områdene som ble dekontaminert etter Skripal-angrepet, ifølge Sky News.

Saken oppdateres