Kvinne dømt for falsk gruppevoldtekt-anmeldelse

De to venninnene som var i samme seng forklarte politiet at gruppesexen på grillfesten var frivillig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne i 20-årene er dømt til åtte måneder i fengsel, hvorav 120 dager gjøres betinget, etter at hun ble funnet skyldig i å ha levert falsk voldtektsanmeldelse mot to menn.

Kvinnen anmeldte de to mennene i august 2011. Hun forklarte politiet at de hadde voldtatt henne på en grillfest i april samme år. Begge de to mennene ble pågrepet og siktet.

Annerledes forklaring Hun forklarte da at overgrepet hadde skjedd i en seng hvor hun befant seg med to venninner. Hun forklarte at også disse muligens hadde hatt seksuell kontakt med mennene, men hun var usikker på om det var frivillig eller ikke.

De to venninnenes forklaring var helt annerledes.

De forklarte at det, etter at det hadde blitt drukket betydelige mengder alkohol, var lekt drikkeleker av seksuell karakter. Etter hvert havnet de tre jentene svært lettkledde i samme seng. Etter initiativ fra jentene hadde så alle fem hatt gruppesex, heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

- Frivillig De to andre forklarte at alle hadde vært beruset, men ingen av dem hadde oppfattet kvinnen som senere anmeldte forholdet som overstadig beruset. De forklarte også at hun frivillig hadde deltatt og vært aktiv. Politiet beslagla flere bilder fra det retten kaller «den aktuelle hendelsen».

Retten slår fast at «det ikke ble begått noen seksuelle overgrep i straffelovens forstand». De slår også fast at kvinnen bevisst har forklart seg usant. Retten legger blant annet vekt på at vitner har forklart at hun «umiddelbart etter hendelsen omtalte denne positivt».

De mener hun visste at anmeldelsen var falsk og at de to mennene sannsynligvis ville bli siktet.

- Det synes klart at hun etter hvert ble svært bekymret for ryktene som begynte å gå om hendelsen, samt faren for spredning av bilder som var tatt i dusjen etter hendelsen, heter det i dommen.

Gikk til behandling Overfor sin egen familie sa hun at hun «hadde vært full og derfor kun husket bruddstykker». Hun gikk etter hvert til behandling for overgrep. Hun kom i kontakt med en advokat og anmeldte saken fire måneder etter hendelsen.

Kvinnen hevdet også i lagmannsretten at hun hadde blitt utsatt for et overgrep.

Retten mener det ha «fremstått som svært vanskelig for henne senere å fortelle hele sannheten når en uriktig oppfatning om seksuelle overgrep i form av voldtekt hadde festnet seg hos familien, og etter hvert hos hjelpeapparatet».

De slår fast at det må ha vært vanskelig for henne å skulle endre forklaring, men legger ikke nevneverdig vekt på det. Retten legger i stedet vekt på «at det er tale om en svært alvorlig anmeldelse» som «medførte at begge ble pågrepet av uniformert politi på bosted». De fikk beslaglagt mobiltelefoner og datautstyr og en av dem ble suspendert fra jobben mens etterforskningen pågikk, heter det i dommen.

Jentas forsvarer, advokat Øyvind Sterri, sier han ikke har noen kommentar til dommen.