MISFORNØYD MED DOMMEN: Advokat Nils Aga forteller at den 72 år gamle kvinnen som er dømt for grov mishandling av sin egen ektemann er misfornøyd og vil anke videre til Høyesterett. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet
MISFORNØYD MED DOMMEN: Advokat Nils Aga forteller at den 72 år gamle kvinnen som er dømt for grov mishandling av sin egen ektemann er misfornøyd og vil anke videre til Høyesterett. Foto: Ole Morten Melgård/DagbladetVis mer

Kvinne dømt for grov mishandling av sin egen ektemann

Bodø-kvinne (72) skal ha slått mannen med ulike gjenstander og kuttet ham med kniv. - Mamma har fått den straffen hun fortjener, sier barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagladet): Kvinnen (72) ble i Salten tingrett dømt til tre års fengsel for omfattende terrorisering av ektemannen gjennom 41 år. Han skal ha blitt utsatt for fysiske angrep, truende atferd og psykisk mishandling.

Barna sier at moren har fått den straffen hun fortjener, skriver Avisa Nordland.

Grov mishandling Kvinnen mente at anklagene var overdrevne og misforstått, men Hålogaland lagmannsrett opprettholdt dommen etter at hun først anket dommen. Aktor mener hun i tidsrommet 1961 - 2010 har voldelig, truende og psykisk trakassert og krenket ektemannen,

Aktors grunnlag for tiltalen er omfattende:
• Hun har slått ham med ulike gjenstander og kuttet ham med kniv
• Hun har slått ham over armene med en støpejernsveiv
• Hun har kastet en trekrakk i ansiktet på ham slik at han fikk kraftig blåveis.
• Hun har kuttet ham i overarmen med en tapetkniv.
• Den truende atferden har blant annet bestått i at hun i perioder har truet ham med kniv.
• Den psykiske trakasseringen og krenkelsene har bestått i at hun har hatt en nedsettende, utagerende og kontrollerende atferd overfor ham.
• Hun har tvunget ham til å bo i kjellerstua.
• Hun har hindret ham tilgang til kjøkken, bad og toalett
• Hun har kuttet ledninger til bilen og malt over bilens vinduer slik at det ble umulig/vanskelig for ham å bruke bilen
• Hun har klippet opp klærne hans og kastet de ut av vinduet
• Hun har stengt ham ute ved å låse døren
• Hun har kastet posten hans, herunder innkallinger til kontroll fra sykehuset
• Hun har fratatt ham livsnødvendige medisiner
• Hun har nektet ham tilgang til hustelefon
• Hun har spyttet på ham og kalt ham og/eller familien hans for «lappjævler», «idiot», «tyskerunge», «haltepink» og lignende.

Tingretten valgte å tro på aktors påstand, og skrev blant annet:

«Ved utøvelsen av volden benyttet NN blant annet en «jernsveiv» tilhørende en vedovn familien tidligere hadde, en jernstang, en lampefot og annet innbo.»

- Rettferdig dom Barna er nådeløse mot sin mor - og mener dommen bare oppsummerer noe av det de har opplevd. Mye av mishandlingen ble utført med barna som vitne.

- Mamma har fått en veldig rettferdig dom. Men den oppsummerer bare en brøkdel av det vi har opplevd, sa datteren (43) i retten.

Ifølge Avisa Nordland skal hun knapt ha sett på moren fra vitneboksen, og hun var nådeløs i beskrivelsen av forholdene i hjemmet.

- Det var ingen kjærlighet hjemme hos oss. Vi skjemtes over hvordan vi hadde det, skal hun ha sagt videre.

12-13 år gammel så datteren moren stå med en blodig kniv i hånden, mens faren silblødde fra et kutt i armen.

- Det var blod over alt. Mamma truet med å drepe pappa. Jeg var kjemperedd. Når hun hadde utbruddene sine, raserte hun hele huset. Kjeftet og smelte og gikk til angrep på pappa. Hun slo med det hun fikk fatt i. Det skjedde regelmessig, hele tiden, forteller hun.

Datteren forteller også at hun som barn gikk rundt med en konstant frykt for at moren skulle ta livet av faren. Blant annet skal han ha måttet gått med livsviktige medisiner på seg, for at kona ikke skulle kaste dem.

Psykisk terror - Forholdene i hjemmet har vart så lenge jeg kan huske, forteller sønnen (50).

- Pappa tok bare imot. Hun ødela ting pappa hadde gitt oss. Når raserianfallene pågikk, måtte vi ungene klare oss selv. Og det var fast takst i helgene og i høytidene. Hver helg. Alle høytider, sier han.

Lagmannsretten har funnet at ektemannen etter hvert ha blitt så resignert at han ikke så skilsmisse som en realistisk vei ut av det voldelige ekteskapet.

Etter lagmannsrettens mening er han i praksis blitt fratatt nesten enhver livskvalitet, heter det i dommen.

Misfornøyd med dommen Kvinnens forsvarer, advokat Nils Aga, opplyser at kvinnen er misfornøyd med dommen og vil prøve å anke den helt opp til Høyesterett.

- Hun er misfornøyd med resultatet, særlig dommens lengde. Hun ser ikke for seg som 72-åringen å tilbringe fire år i fengsel, og er ikke glad for det. Hun er uenig i det som har kommet fram i retten, og mener det er sterkt overdrevet, sier Aga til Dagbladet.

- Hun mener det har vært gjensidighet i elendigheten. Ja, hun har gjort ting, men det har vært svar på ting han har gjort, men det har hun ikke blitt hørt på i retten, sier forsvarsadvokaten videre.

- Hun er ikke fornøyd, og vil prøve saken videre. Vi har ingen dommer som likner og den er historisk, så vi håper det kommer inn. Det er få som kommer inn, men vi håper på en prinsipiell avgjørelse fra Høyesterett, sier Aga.

- Hva tenker hun om barnas kommentarer om at det er en rettferdig dom?

- Hun synes ikke det er moro, men det er et ikke-forhold mellom mor og barn. Det har heller ikke vært et forhold mellom far og barn. Hun mener det er barna som har overstyrt far. Før han døde levde de sammen uten kontakt med ungene, så hun mener det er de som styrer.