Ny dom i Høyesterett:

Kvinne drakk seks vodkashots etter fartskontroll - frikjent

Fikk panikk da hun ble bedt om å vise fram førerkort, og drakk vodka til hun sovnet. Nå blir hun ikke straffet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen, som er født i 1976, ble stanset etter å ha blitt målt til 75 kilometer i timen i en 50-sone i mars 2015.

Avglemt hjemme

Hun ble bedt om å vise førerkortet, men svarte at det lå i lommeboka, som hun hadde glemt hjemme hos mannen som var passasjer. Dette var ikke langt unna.

Politiet hadde ingen mistanke om at kvinnen var ruset da hun kjørte, eller at hun hadde brutt noen andre trafikkregler enn å kjøre for fort.

Parkerte

Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett parkerte kvinnen bilen og gikk for å hente førerkortet. Hun ble etter hvert svært bekymret for konsekvensene, fikk det retten kaller et panikkanfall og slet med å puste. Hun drakk seks shots med ren vodka og sovnet på sofaen. Da politiet fikk kontakt med henne igjen, ble hun tatt med til blodprøve, som viste en promille på 1,28.

Enstemmig

Spørsmålet Høyesterett har tatt stilling til, er om hun brøt veitrafikklovens paragraf 22, femte ledd – som sier at sjåføren ikke må drikke alkohol de første seks timene etter kjøring blant annet når han eller hun forstår at det kan bli politietterforskning.

Retten mener politiets avgjørelse om å ikke ta blod- eller utåndingsprøve på stedet, tilsier at kvinnen ikke kan straffes for inntaket av alkohol. Avgjørelsen var enstemmig. (©NTB)