Kvinne drept i Ukraina - kan være første sivile dødsoffer siden våpenhvilen ble inngått

Forsker: - Misnøye blant opprørerne kan ha ført til brudd på våpenhvilen.

OPPTRAPPING: : Panservogner blokkerer veiene ved Mariupol øst i Ukraina tidligere i dag. Alt tyder på at kampene fortsetter i landet. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
OPPTRAPPING: : Panservogner blokkerer veiene ved Mariupol øst i Ukraina tidligere i dag. Alt tyder på at kampene fortsetter i landet. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 33 år gamle kvinnen er det første sivile dødsofferet i kampene i Ukraina siden våpenhvileavtalen mellom prorussiske opprørere og ukrainske separatister trådte i kraft fredag, skriver NTB.

BBC melder at det har vært beskytning nær flyplassen i Donetsk øst i landet. Kamper skal ha pågått gjennom natten og i morgentimene.  Frykten er stor for at den snart to døgn lange våpenhvilen er i ferd med å kollapse for fullt.

Artilleri og eksplosjoner Våpenhvilen varte gjennom det meste av gårsdagen, men utpå dagen ble det igjen meldt om kamper. Ifølge NTB ble regjeringsstyrker angrepet med artilleriild i havnebyen Mariupol. 

TV 2s reporter Øystein Bogen meldte lørdag til kanalen om store eksplosjoner, trolig fra artilleri, Mariupol, og konkluderte med at våpenhvilen var brutt.

Våpenhvilen og et 12-punkts veikart for fred, ble fredag undertegnet etter samtaler som involverte Ukraina, Russland, representanter for opprørerne og Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE).

- Mulig misnøye Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt sier at hvis våpenhvilen nå er brutt, kan det være et tegn på Putin har noe mindre innflytelse på separatistene øst i Ukraina enn det regjeringen i Kiev og vestlige land beskylder Russland for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer