Kvinne drept i Ukraina - kan være første sivile dødsoffer siden våpenhvilen ble inngått

Forsker: - Misnøye blant opprørerne kan ha ført til brudd på våpenhvilen.

OPPTRAPPING: : Panservogner blokkerer veiene ved Mariupol øst i Ukraina tidligere i dag. Alt tyder på at kampene fortsetter i landet. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
OPPTRAPPING: : Panservogner blokkerer veiene ved Mariupol øst i Ukraina tidligere i dag. Alt tyder på at kampene fortsetter i landet. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZESVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 33 år gamle kvinnen er det første sivile dødsofferet i kampene i Ukraina siden våpenhvileavtalen mellom prorussiske opprørere og ukrainske separatister trådte i kraft fredag, skriver NTB.

BBC melder at det har vært beskytning nær flyplassen i Donetsk øst i landet. Kamper skal ha pågått gjennom natten og i morgentimene.  Frykten er stor for at den snart to døgn lange våpenhvilen er i ferd med å kollapse for fullt.


Artilleri og eksplosjoner Våpenhvilen varte gjennom det meste av gårsdagen, men utpå dagen ble det igjen meldt om kamper. Ifølge NTB ble regjeringsstyrker angrepet med artilleriild i havnebyen Mariupol. 

TV 2s reporter Øystein Bogen meldte lørdag til kanalen om store eksplosjoner, trolig fra artilleri, Mariupol, og konkluderte med at våpenhvilen var brutt.

Våpenhvilen og et 12-punkts veikart for fred, ble fredag undertegnet etter samtaler som involverte Ukraina, Russland, representanter for opprørerne og Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE).

- Mulig misnøye
Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt sier at hvis våpenhvilen nå er brutt, kan det være et tegn på Putin har noe mindre innflytelse på separatistene øst i Ukraina enn det regjeringen i Kiev og vestlige land beskylder Russland for.

-  En stat øst i Ukraina, slik noen av separatistene ønsker, er ikke i Putins interesse, men han bruker opprørerne øst i landet for å presse frem en ukrainsk utenrikspolitikk som ivaretar Russlands interesser. Putin har fått krav innfridd ved våpenhvilen som han er fornøyd med, men det har nødvendigvis ikke alle separatistene. Hvis det er riktig at de nå har brutt våpenhvilen, kan det være for å vise at de ikke er fornøyde med den, sier hun.

2600 mennesker har til nå mistet livet etter at kampene, som startet i Øst-Ukraina i april.