Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne etterforskes for hiv-krim

En HIV-positiv kvinne i Fræna er mistenkt for virusspredning, og statsadvokat Jan Hoel har beordret full etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener kvinnen kan ha utsatt sine partnere for smitte eller fare for smitte av HIV-viruset. Hun har trolig gjennomført samleie med minst 20 menn uten å informere dem om sin dødelige infeksjon. En av mennene er bekreftet HIV-smittet av kvinnen, skriver VG.

Ledelsen i Romsdal politidistrikt har ønsket å vente med etterforskning til det forelå en anmeldelse av kvinnen, men statsadvokaten ser ingen grunn til å vente så lenge loven gir anledning til å starte etterforskning.

Frænas lensmann Ola Hals som skal lede etterforskningen, frykter at saken kan bli omfattende.

Høyesterett har tidligere bare avsagt to dommer relatert til samme bestemmelsen i straffeloven som nå brukes i Fræna-saken.

Ikke vanlig

Styremedlem Torbjørn Bentsen i Pluss, interesseorganisasjon for HIV-positive, støtter etterforskning av saken dersom kvinnen har opptrådt lovstridig. Men dersom kvinnen har praktisert sikker sex med sine partnere, mener han at hun ikke har opptrådt uansvarlig.

- Det første man gjør når man har sex er ikke å opplyse om sin HIV-status. Samfunnet bør heller ikke pålegge HIV-positive å opplyse sine partnere om sin status så lenge de har sikker sex.

Bentsen sier at samfunnet dessverre ennå ikke er modent nok til å ta imot åpne HIV-positive. Særlig på mindre steder er det mange HIV-positive som holder sin status skjult.

I hovedsak mener han at det ikke er vanlig at hiv-positive kvinner unnlater å fortelle sine partnere at de er smittet.

<- Jeg vil tro at de som ikke informerer, mangler et nødvendig støtteapparat rundt seg, sier Bentsen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!