Kvinne fikk sex-brev som kunne spores til UD

En norsk kvinne bosatt i utlandet fikk i forrige uke en e-post med grove seksuelle oppfordringer fra en ansatt i UD.

FORSKREKKET: Kvinnen ble ikke lite forskrekket da denne e-posten dukket opp i pc-en hennes. Og forskrekkelsen ble ikke mindre da hun oppdaget at avsenderen befant seg i det norske Utenriksdepartementet.
FORSKREKKET: Kvinnen ble ikke lite forskrekket da denne e-posten dukket opp i pc-en hennes. Og forskrekkelsen ble ikke mindre da hun oppdaget at avsenderen befant seg i det norske Utenriksdepartementet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den slibrige e-posten den norske kvinnen i slutten av 30-åra mottok sist tirsdag, ble sendt fra Utenriksdepartementets datanettverk.

- Avsendernavnet var Snorre Snorresen og i tittelfeltet sto det bare: Hei. Da jeg åpnet e-posten fikk jeg en skikkelig guffen følelse, sier kvinnen til Dagbladet.

Morgenkvalm Meldingsteksten kvinnen fikk opp på skjermen var følgende:

- Rett på sak, er blitt fortalt at du er en god jente med stor appetitt på sex. Skal en snartur til ******** (Stedsnavnet er fjernet, red.anm.) før jul og har en stor kuk å mette deg med håper du har lyst på litt førjulssperm på baken.

Kvinnen vurderte først å slette e-posten men ombestemte seg og kontaktet IT-avdelingen hos det norske selskapet hun jobber for i utlandet. Der fant de ut at e-posten var sendt fra en av regjeringens IP-adresser.

- Jeg ringte departementenes servicesenter og ba om hjelp til å finne ut hvem som har sendt meg en slik e post. De fikk tilgang på den originale e-posten med all sporbar informasjon. Først nektet de å innrømme at det var noe unormalt med den. Etter hvert fikk jeg beskjed om at ledelsen for avsenders avdeling var satt til å granske saken. Etter det har jeg ikke fått andre tilbakemeldinger enn at det blir sett på som en personalsak, sier kvinnen.

Til Dagbladet forteller underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund at e-postsjikanen blir fulgt opp.

- Dette er en personalsak som UD har håndtert gjennom vanlige prosedyrer. Prosedyrene er interne som på en hvilken som helst annen arbeidsplass og blir derfor ikke kommentert offentlig, sier hun.

Den berørte kvinne syns det er svært beklagelig at UD ikke vil ta e-posten mer på alvor.

- Jeg frykter at det ikke vil få konsekvenser for avsender. Jeg ville nok vist det med én gang om noen i departementet eller utenrikstjenesten ble degradert, derfor regner jeg med at de helst ønsker å dysse det ele ned. Det vil jeg ikke finne meg i, jeg skal finne ut hvem i departementet som er avsender, sier hun.

Ingen uvenner Kvinnens jobb og nettverk i landet hun bor, gjør at hun til tider treffer ansatte i Utenriksdepartementet.

Men hun forstår ikke hvorfor noen der skulle sende henne en slik e-post.

- Jeg har bare gode relasjoner til ansatte i UD. At jeg skulle ha noen uvenner der, er helt uforståelig. E-posten har blitt til en ekkel gåte, sier hun.

Dagbladet har med kvinnens tillatelse fått gransket e-posten hos to uavhengige eksperter hos henholdsvis Norman Internet Security og Norsk senter for informasjonssikring.

Begge forteller at e-posten er sendt fra Utenriksdepartementet.

- Jeg kan ikke si mer enn at denne e-posten er sendt fra en IP-adresse hos departementet, sier seniorrådgiver Vidar Sandland hos Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).