FØDT: Dette barnet ble født av en amerikansk kvinne som har gått gjennom en livmortransplantasjon. Sykehuset har ikke ønsket å komme med flere detaljer om fødselen. Foto: Baylor University Medical Center via AP / NTB scanpix
FØDT: Dette barnet ble født av en amerikansk kvinne som har gått gjennom en livmortransplantasjon. Sykehuset har ikke ønsket å komme med flere detaljer om fødselen. Foto: Baylor University Medical Center via AP / NTB scanpixVis mer

Kvinne fødte baby med en annen kvinnes livmor

Hun er den første amerikanske kvinnen som har født etter å ha gått igjennom en livmortransplantasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne som kom til verden uten livmor har født et barn på Baylor Universitetssykehus i Dallas.

Sykehusets talsmann, Graig Civale, bekreftet fredag at fødselen har funnet sted, men ønsker ikke å oppgi mer informasjon om saken. Sykehuset vil nemlig ikke at kvinnen skal identifiseres. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Del av et langvarig studie

Kvinnens fødsel er en del av et studie Civale har holdt på med i mange år. Da prosjektet ble igangsatt stod ti kvinner på listen for livmorstransplantasjoner. I oktober 2016 skal fire av de ti damene ha gjennomgått transplantasjonene, men tre av livmorene måtte fjernes kort tid etter på grunn av lav blodgjennomstrømning.

Det er uvisst hvor mange transplantasjoner som har blitt gjort siden den tid, men Time magazine, som var først ute med saken, skriver at åtte stykker har gjennomgått prosessen siden den gang. Én annen kvinne har blitt gravid som et resultat av det.

Ikke førstemann

Dette er imidlertid ikke første gang en kvinne føder etter å ha gjennomgått livmortransplantasjon. Den svenske legen, Mats Brannstrøm, sto bak den første livmortransplantasjonen som førte til fødsel, for flere år siden. Siden den gang har fire nye kvinner med transplanterte livmorer født barn på grunn av ham.

Siden den gang har det vært 16 livmortransplantasjoner på verdensbasis.

I november kunngjorde Universitetet i Pennsylvanias helsesenter at de snart også skal begynne å tilby livmordonasjoner. Donorene kan være enten levende eller døde, og legene kan bruke en kombinasjon av begge deler for å konstruere en ny livmor hos den kommende moren.

Legene håper donasjone av livmorer vil gi tusener av kvinner muligheten til å bære frem barn i fremtiden.