MIRAKEL: Lege Greg Marchand sier at det er et mirakel at det ikke oppsto større komplikasjoner under fødselen. Video: CNNVis mer Vis mer

Amerikansk politi etterforsker:

Kvinne fødte etter flere år i vegetativ tilstand

Pleiehjemmet betegner saken som en «dypt forstyrrende hendelse».

Politiet i den amerikanske delstaten Arizona har igangsatt etterforskning av en mulig voldtekt, etter en fødsel som i utgangspunktet virket uforståelig.

De ansatte ved et pleiehjem utenfor storbyen Phoenix skal ha forstått lite da en kvinnelig pasient, som har vært i vegetativ tilstand i flere år, fødte et barn.

Norsk Helseinformatikk (NHI) definerer vegetativ tilstand som «en tilstand hos en pasient med alvorlig hjerneskade, der pasienten har våknet opp fra koma, men ikke viser tegn til bevissthet om seg selv eller omgivelsene».

CNN skriver at kvinnen har vært i denne tilstanden i 14 år, mens BBC skriver «over et tiår».

«Dypt forstyrrende»

Hacienda Healthcare, som driver det aktuelle pleiehjemmet, har ikke bidratt med noen ytterligere detaljer, men sier i en kommentar at de er kjent med en «dypt forstyrrende hendelse som involverer helsen og sikkerheten til en av våre pasienter», ifølge BBC.

De sier videre at de samarbeider fullt ut med myndighetene i denne saken.

- Vi har forpliktet oss til å finne sannheten i det - som for oss - er en helt spesiell enkelthendelse, sier talsmann David Leibowitz, ifølge kanalen.

Vil undersøke

Delstatens helsedepartement sier i en uttalelse at de har sendt inspektører til den aktuelle klinikken for å undersøke forholdene, og at de har implementert økte sikkerhetstiltak.

- Vi er kjent med situasjonen, og jobber aktivt sammen med lokalt politi i den pågående etterforskningen, sier helsedepartementet i en uttalelse til CNN.

En talsperson for politiet i Phoenix bekrefter ifølge den britiske rikskringkasteren at saken er under etterforskning, men ønsket ikke å fortelle når etterforskningen ble igangsatt - ei heller å gi noen ytterligere detaljer.

Fødselen

Kvinnen har vært i en såkalt vegetativ tilstand, der hun er våken, men ikke selvbevisst, siden hun nesten druknet for mange år siden, skriver Washington Post. Hun var avhengig av pleie døgnet rundt, og forundringen var derfor stor da hun fikk fødselsrier i romjula.

Fødselen skal ha funnet sted den 29. desember i år, ifølge KPHO-TV.

- Jeg har blitt fortalt at hun begynte å stønne, uten at pleierne visste hva som plaget henne. Det var en sykepleiere der, og ut fra det jeg er blitt fortalt var det hun som tok imot babyen, sier en anonym kilde til en TV-stasjon, som er tilknyttet CBS.

- Så vidt jeg vet, er babyen i live og frisk, sier kilden.

Frykter flere ofre

Ingen er pågrepet, og det er ukjent om politiet har noen mistenkte i saken. Det er heller ikke klart om kvinnen har noen pårørende eller en verge som kan tale hennes sak.

En gruppe som jobber mot seksuelle overgrep og partnervold, frykter at det kan være flere ofre.

- I overgrepssaker er det ikke sjelden at det er flere ofre for samme gjerningsperson. Mange overgripere leter også etter situasjoner der personer er isolerte eller sårbare, sier talsperson Tasha Menaker. Hun påpeker også at personer med funksjonsnedsettelse er tre ganger så utsatte for seksuell vold.

- Her er det et spedbarn involvert, så jeg vil tro det første stedet å begynne er å ta en DNA-prøve av barnet, sier Menaker.

Hacienda Healthcare er et privateid selskap, som tilbyr ulik type hjelp til rundt 2500 mennesker hvert år, ifølge selskapets nettsider. Et flertall av pasientene er barn, ungdom og unge voksne.