Kvinne for sin hatt

Navn: Tarja Halonen Alder: 56 Yrke: President

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tarja Kaarina Halonen blir Finlands 11. president. Alle ti foregående har vært menn. Rødhårede Halonen er 11 år eldre enn sin rival Esko Aho. Likevel sier valgekspertene at hun vant fordi hun hadde bredere støtte fra ungdommen. Og selvfølgelig fra kvinnene. Det gikk et støkk gjennom Halonens tilhengere da Elisabeth Rehn fra det lille Svenska folkpartiet sist fredag gikk ut med en beinkrok og anbefalte sine tilhengere å stemme på Aho. Sannsynligvis kom denne manøveren for seint. For Halonen vant annen valgomgang søndag med 100000 flere stemmer enn sin mannlige rival og kan 1. mars flytte inn i presidentresidensen på Furuodden.

Her balanserte Urho Kekkonen i nesten et kvart århundre sitt land på knivsodden mellom øst og vest. Nøytralitet var nøkkelordet i all utenrikspolitikk, og så alvorlig tok finnene på den tid signaler fra Moskva at man takket nei til økonomisk samarbeid i Norden.

Tarja Halonen blir president i et helt annet land. Finland er på mange måter blitt det mest europeiske landet i EU, og Halonen satt som finsk utenriksminister selv med EUs rorkult det siste halvår fram til tusenårsskiftet. Det gjorde hun med suverenitet og smidig autoritet som avtvang respekt både ute i Europa og på hjemmebane. På grunn av sin stilling og rolle avsto hun fra å drive hjemlig valgkamp i fjor høst. Først i romjula begynte hennes kampanje å rulle. Og helt til det siste var Aho regnet som stor favoritt.

Men på forhånd var en del nyttige kort lagt: Den sosialdemokratiske partiledelsen gjorde bare et nokså halvhjertet forsøk på å overtale den sittende presidenten, Martti Ahtisaari, til å ta en ny periode. Det het seg at han ikke var en «riktig» sosialdemokrat. Derfor takket han nei. Veien var åpen for Halonen. Ingen kan trekke hennes sosialdemokratiske sjel i tvil. Med sin arbeiderbakgrunn er hun så godt som født inn i partiet. Som jusstudent ble hun først sosialsekretær, seinere generalsekretær i finsk studentunion. Seinere var hun advokat i finsk LO, parlamentarisk sekretær for statsministeren, før hun ble sosialminister, justisminister og til sist utenriksminister.

Hun er ikke medlem av statskirken, har en 21 gammel datter fra et tidligere forhold, lever i særboskap med Pentti Arajärvi i leiligheten på andre siden av gangen. Han blir arbeidsledig etter jobben som gruppesekretær i Riksdagen og vurderer om han nå skal fri for å bli «first lady».

Og selvfølgelig: Finlands nye president elsker tango, sauna og kalde avrivninger i Finska bukten.