Kvinne forsøkte å tenne på moské på 17. mai

Avslørt av overvåkningskamera, men fortsatt på frifot. Generalsekretæren i Islamsk Råd Norge er bekymret for sikkerheten ved moskeer i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne forsøkte å sette fyr på Central Jam-e-moskeen på Tøyen i Oslo under ettermiddagsbønnen på 17. mai. 

Kvinnen rømte fra stedet da brannalarm ble utløst, og er fortsatt på frifot. Moskeen har anmeldt forholdet, som er fanget på film ved hjelp av moskeens overvåkningskameraer. 

- En dame kom inn her i går og spurte om hun kunne låne toalettet. Det fikk hun lov til. Etterhvert merket de som var midt i bønnen røyklukt og hørte at brannalarmen gikk, forteller Mehtab Asfa, generalsekretær ved Islamsk Råd Norge til Dagbladet. 

- Overvåkningsbildene tyder på at hun visste hva hun skulle og hvor hun skulle, fortsetter han. 

Overvåkningskameraet i moskeen viser at kvinnen går opp i andre etasje for å låne toalettet. Ifølge dem som snakket med henne virket hun kjent i lokalet, og videoopptaket viser også at kvinnen bruker god tid på å studere brannvarslingstavla i moskeen både når hun kommer inn og etter hun har satt fyr på papir fra toalettet. 

- Hun tok med seg en god del tørkepapir og samlet dette i trappene og satt fyr på det. Dette resulterte selvsagt i brann, sier Asfar videre. 

Bekymret for sikkerheten Politiet ble varslet umiddelbart og var raskt på stedet, ifølge de tillitsvalgte ved moskeen, som sier seg svært godt fornøyd med samarbeidet med politiet. 

FORSØKT PÅTENT: Central Jam-e-Moskeen i Åkerbergveien på Tøyen i Oslo er Norges nest største og organisert under World Islamic Mission, en internasjonal, muslimsk organisasjon. 17. mai ble den forsøkt påtent. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FORSØKT PÅTENT: Central Jam-e-Moskeen i Åkerbergveien på Tøyen i Oslo er Norges nest største og organisert under World Islamic Mission, en internasjonal, muslimsk organisasjon. 17. mai ble den forsøkt påtent. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Mehtab Asfar likevel bekymret for sikkerheten ved mange moskeer, spesielt ettersom han opplever muslimer som et utsatt gruppe i Norge. 

- Beredskapen er bra, men sikkerheten er vi bekymret for. Det er mye negativt fokus på islam og muslimer og det gjør også noe med at man må vurdere sikkerheten til moskeer. Islamsk Råd Norge har flere ganger tatt opp dette spørsmålet, sier han og legger til:

- Moskeer er åpne mesteparten av dagen, hvem som helst kan komme inn. 

De aller fleste i moskeen, som ofte brukes av små barn, var opptatt med dagens lengste bønn, ettermiddagsbønnen, da kvinnen startet brannen. Mehtab Asfar sier de som var i moskeen opplevde situasjonen som dramatisk. 

- Dette er mennesker som kommer til guds hus for å søke ro og for å be, og så opplever man en situasjon som kunne vært mye, mye verre om man ikke hadde oppdaget den tidsnok. 

- Vi har registrert at flere moskeer i Europa er blitt satt fyr på og vandalisert. Vi har hittil vært skånet for dette i Norge, og opplever dette som skremmende og vi håper vi ikke får en liknende utvikling som vi har sett i Europa, sier Asfar. 

Politiet bekrefter Også politiet i Oslo bekrefter forholdet. 

UNDERSØKELSER: Politiet var raskt på stedet og sikret tekniske spor. Foto: Privat.
UNDERSØKELSER: Politiet var raskt på stedet og sikret tekniske spor. Foto: Privat. Vis mer

- En kvinne forsøkte å tenne på toalettpapir inne på et toalett, sier Arne Kaspersen, vaktleder ved krimvakta.

Kaspersen opplyser at kvinnen stakk av. Det skal ha vært noe røykutvikling, men ikke noe for brannetaten å rykke ut på, legger Kaspersen til. 

Oslos første moské er et landemerke på Tøyen, med sine blå minareter. Moskeen er Norges nest største moské med 5000 medlemmer i menigheten.

Moskeen er organisert under World Islamic Mission, en internasjonal muslimsk organisasjon.

TALSMANN: 17. mai forsøkte en kvinne å starte en brann inne i  Central Jam-E-Mosque World Islamic Mission Norway som ligger på Tøyen i Oslo. Mahtab Afsar som  er generalsekretær i Islamsk Råd Norge er moskeens talsmann i saken.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TALSMANN: 17. mai forsøkte en kvinne å starte en brann inne i Central Jam-E-Mosque World Islamic Mission Norway som ligger på Tøyen i Oslo. Mahtab Afsar som er generalsekretær i Islamsk Råd Norge er moskeens talsmann i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer