Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn

En domstol i El Salvador har frikjent Evelyn Hernandez, som var dømt for drap etter å ha født et dødfødt barn i toalettet.

FEIRER: Her feirer Evelyn Hernandez med advokatene sine etter at hun ble frikjent. Foto: Oscar Rivera / AFP / NTB scanpix
FEIRER: Her feirer Evelyn Hernandez med advokatene sine etter at hun ble frikjent. Foto: Oscar Rivera / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Evelyn Hernandez (21) var tidligere dømt til 30 års fengsel for drap etter at hun som tenåring fødte et dødfødt barn. Ifølge dommeren hadde hun selv framprovosert en abort.

Hernandez har hele tida hevdet sin uskyld, og etter å ha sonet tre år av straffen, ble saken tatt opp på nytt.

Mandag kom kjennelsen: Hernandez ble frikjent, melder BBC.

Saken har vakt stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Katolske El Salvador har en av verdens strengeste abortlover, og alle former for abort er strengt forbudt.

De som kjennes skyldige, risikerer å bli dømt for overlagt drap, noe som har en minimumsstraff på 30 års fengsel.

- Jeg er i ferd med å eksplodere av glede. I dag er en fantastisk dag for rettferdighet. Vi kan og skal fortsette å kjempe fordi det er fortsatt anklagede kvinner som trenger rettferdighet. Men i dag kan vi smile, skriver en av forsvarerne, Bertha Maria Deleon på Twitter.

- Gir håp

Hernandez er den første i El Salvador som har fått saken sin opp for retten på ny. Det gir håp til mange andre kvinner som sitter i salvadoranske fengsler og soner lignende dommer.

Gruppen for avkriminalisering av abort i El Salvador har avdekket 146 straffeforfølgelser av kvinner siden 2014. Av disse ble 60 kvinner fengslet, og 24 av dem dømt for overlagt drap.

Noen av kvinnene har insistert på at det var spontanabort, og at de ikke hadde noen intensjon om å avslutte svangerskapet. Det skriver CBS News.

Det var i april 2016 at 18 år gamle Hernández fødte på toalettet i sitt eget hjem, da fosteret var åtte måneder gammelt. Hun mistet så mye blod at hun hadde besvimt da moren fant henne og fikk henne til sykehuset. Politiet kom dit for å avhøre henne mens hun fikk medisinsk hjelp.

- Ble voldtatt

Under den første rettssaken fortalte Hernandez at hun gjentatte ganger var blitt voldtatt, og at hun ikke visste at hun var gravid. '

Forsvarerne hennes forklarte at hun ikke valgte å anmelde på grunn av frykt, men de ble ikke trodd av dommeren. Aktoratet sa også at hun var skyldig i drap fordi hun ikke oppsøkte svangerskapsomsorgen.

- Det Evelyn går gjennom nå er marerittet til mange kvinner i El Salvador, uttalte en av forsvarerne hennes, Elizabeth Deras.

Hernández fortalte i retten at hun ikke visste om babyen var levende eller død da hun fødte, og at hun ville ha oppsøkt en lege dersom hun hadde vært klar over at hun var gravid.

Hun sa også at hun misforsto symptomene på graviditeten med magesmerter siden hun hadde hatt blødninger, som hun tolket som menstruasjon.

Forsvarerne trakk dette fram som et bevis på at det var en usunn graviditet.

- Jeg ville ikke ha ønsket å drepe barnet mitt, sa hun i retten ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer