INGEN FUNN: Denne uka fravde politietterforskerne opp en grav i Coatbridge i Skottland, i håp om å finne spor etter Moira Anderson. Foto: ANDREW MILLIGAN / PA / NTB SCANPIX
INGEN FUNN: Denne uka fravde politietterforskerne opp en grav i Coatbridge i Skottland, i håp om å finne spor etter Moira Anderson. Foto: ANDREW MILLIGAN / PA / NTB SCANPIXVis mer

Kvinne har dedikert livet sitt til å avsløre at faren drepte Moira (11)

Fikk politiet til å åpne grav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste månedene har Storbritannia vært rystet av avsløringene rundt den avdøde BBC-stjernen Jimmy Savile, som ifølge politiet har forgrepet seg på over 200 barn og unge.

Den siste uka har også en annen gammel sak blitt dratt fram igjen.

11 år gamle Moira Anderson forsvant da hun skulle gå i butikken for familien i den skotske byen Coatbridge i 1957. Siden har hun vært sporløst borte. Sandra Brown tror faren Alexander Gartshore bortførte og drepte jenta, og har dedikert livet sitt til oppklare saken.

Skal ha innrømmet Moira gikk på en buss som ble kjørt av Gartshore, og han var den siste personen som så henne i live. Seinere samme år ble mannen dømt for voldtekt av en 17 år gammel jente.

I 1999 sa overgrepsmannen James Gallogley at hans tidligere venn Gartshore drepte Moira. Gartshore skal også ha innrømmet dette på sitt dødsleie i 2006.

Denne uka ble det igangsatt undersøkelser på en gravlund i North Lanarkshire, hvor en bekjent av Gartshore er gravlagt. Sinclair Upton var dømt for voldtekt av barn, og ble også koblet til Moira-forsvinningen.

Sandra Brown trodde at Moira kanskje var blitt gravd ned samme sted. Tidligere undersøkelser viste at det var ting som kunne tyde på at det lå mer enn ett lik i jorda der.

Nå er gravearbeidet og de tekniske undersøkelsene over, og konklusjonen er at politiet ikke finner noen spor etter Moira.

Gir ikke opp - Ingen levninger etter mennesker, bortsett fra de som er registrert begravet på plassen, er funnet. Men vi vil fortsatt holde etterforskningen åpen, sier etterforsker Kenny MacLeod til BBC.

Brown har underrettet Moiras to søstre om utviklingen, og håper de ikke gir opp.

- Jeg har sagt til dem at dette ikke er slutten, og vi kommer til å fortsette å lete, sier hun ifølge The Guardian.

NEKTER Å GI OPP: Sandra Brown er overbevist om at hennes egen far drepte Moira Anderson. Foto: DAVID MOIR / REUTERS / NTB SCANPIX
NEKTER Å GI OPP: Sandra Brown er overbevist om at hennes egen far drepte Moira Anderson. Foto: DAVID MOIR / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Takket være hennes iherdige innsats ble status i saken i fjor endret fra å være en såkalt Cold Case og savnetsak, til en full, åpen drapsetterforskning.

- Jeg tror fortsatt at Moira er i nærheten, sier Brown.

- Han var pedofil I 2000 opprettet hun The Moira Anderson Foundation, som jobber mot overgrep mot barn. Brown har også skrevet ei bok om den mystiske forsvinningen, «Where There Is Evil».

- Min far var definitivt pedofil, og vi snakker om samme mugg som Jimmy Savile. Jeg er overbevist om at faren min var en del av en pedofiliring, sier hun.

Brown er tidligere kåret til årets kvinne i Skottland og hun har også blitt hedret av dronningen med en OBE-tittel for arbeidet.

- Det er forferdelig å se hvor lite støtte barn og unge som opplever seksuelt misbruk får, og hvor få saker som når rettssystemet.

SPORLØST BORTE: Moira Anderson (11) forsvant i 1957.
SPORLØST BORTE: Moira Anderson (11) forsvant i 1957. Vis mer