Kvinne hiv-smittet på sykehus

En kvinne i 60-åra er smittet med hiv-viruset etter at sykehuset brukte samme saltvannsoppløsning til henne som en hiv-smittet mannlig pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseskandalen har satt det danske Rigshospitalet i et svært dårlig lys. Skandalen med den 60 år gamle kreftsyke kvinnen som ble hiv-smitet på sykehuset ble avslørt på dansk tv for et par dager siden. Kvinnen var inne til behandling for kreft, og fikk overført saltvannsoppløsning i et drypp. Saltvannet hadde tidligere vært brukt på en mannlig hiv-smittet pasient. Det inneholdt en dråpe blod fra mannen, nok til å smitte kvinnen.

Dobbel skandale

Det er oppdaget store hull i sikkerhetsrutinene ved sykehuset. Danske helsemyndigheter vil ikke påby sykehusene å bruke engangs-ampuller, men anbefaler å bruke saltvann i engangsflasker. Ikke nok med at sykehuset brukte samme saltvannsflaske til de to pasientene, samme engangskanyle ble brukt to ganger til den mannlige hiv-smittede.

- Det får være grenser for hvor mange ganger man skal fortelle folk at det er farlig å kjøre på rødt lys. Vi vil ikke være med på å flytte ansvaret fra de enkelte sykehusavdelinger til sentrale myndigheter, sier medisinaldirektør Einar Krag i den danske Sundhedsstyrelsen til Jyllands-Posten.

Ledelsen har skylda

Overlege ved Rigshospitalet mener Sundhedsstyrelsen bør forby såkalte hetteflasker med saltvann. I stedet bør de bruke engangsampuller for å unngå tragiske ulykker, mener overlege Jan Gerstoft. Det har ikke vært mulig å finne ut hvem som har begått de fatale feilene.

- Ansvaret for skandalen ligger hos ledelsen av avdelingen hun var innlagt på, presierer Einar Krag.