STÅR PARKERT: Dagbladet observerte i 2013 flere ganger hvordan dyre, britisk- og irskregistrerte SUVer og pickuper ankom kvinnens eiendom, ringte på døra og ble tatt imot. Dagbladet observerte også at en britiskregistrert Land Rover Discovery sto parkert på eiendommen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STÅR PARKERT: Dagbladet observerte i 2013 flere ganger hvordan dyre, britisk- og irskregistrerte SUVer og pickuper ankom kvinnens eiendom, ringte på døra og ble tatt imot. Dagbladet observerte også at en britiskregistrert Land Rover Discovery sto parkert på eiendommen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Kvinne i 60-årene hvitvasket steinleggermillioner

Skattekrim advarer mot hvordan kriminelle bruker norske hjelpere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skattemyndighetene innledet etterforskning av kvinnen i fjor vår, og det er nå tatt ut tiltale mot henne.

Skatt Øst og politiet mener at kvinnen i 60-årene har bistått irske eller britiske steinleggere med å sikre deres utbytte fra ulovlig arbeid. Hun  skal ifølge tiltalen ha stilt sin konto i DnB til disposisjon for steinleggerne. Der skal hun ha tatt imot totalt 2 335 750,- som skal stamme fra ulovlig steinleggerarbeid.

Pengene ble satt inn på kontoen fra 25. mars 2011 til 19. april 2013, ifølge tiltalen. De ble tatt ut igjen like etter at de ble satt inn, uten at dette ble oppgitt som avgiftspliktig omsetning til skattekontoret. Hvitvaskingen anses ifølge tiltalen som grov på grunn av størrelsen på utbyttet.

Dagbladet observerte i 2013 flere ganger hvordan dyre, britisk- og irskregistrerte SUVer og pickuper ankom kvinnens eiendom, ringte på døra og ble tatt imot. Dagbladet observerte også at en britiskregistrert Land Rover Discovery sto parkert på eiendommen.

ADVARER: Leder for taktisk etterforskning i Kripos, Eivind Borge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ADVARER: Leder for taktisk etterforskning i Kripos, Eivind Borge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Saken skal opp for retten i september. Dagbladet har en rekke ganger søkt kvinnens forsvarer, advokat Harald Jahren, uten hell. Det er derfor ikke kjent om hun erkjenner straffskyld.

- Veldig alvorlig Eivind Borge, sjef for Taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, advarer - på generell basis - mot hvordan organiserte kriminelle bruker norske hjelpere i sin kriminalitet.

- Vi har over tid sett en utvikling generelt, der kriminelle buker både profesjonelle aktører, revisorer og advokater inn i denne aktiviteten. Dette gjøres både i forbindelse med informasjonsinnhenting og for å gjennomføre kriminalitet. Dette er en tendens som vi må ta veldig alvorlig, sier Borge til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere vist hvordan steinleggere som er aktive i Norge i virkeligheten er del av et organisert kriminelt miljø. Det er bare ett eksempel på det Kripos nå advarer mot.

Flere roller Kriminalitetsformer kjent som «hverdagskriminalitet» kan i virkeligheten bety at organiserte, mafialignende kriminelle grupper er aktive. Pengene fra tilsynelatende triviell kriminalitet kan finansiere menneskehandel, narkotikakriminalitet og hvitvasking. I Kripos' trendrapport om organisert kriminalitet i Norge heter det:

- Behovet for lokale tilretteleggere øker i takt med veksten i internasjonal kriminalitet. Disse aktørene har tilgang til ressurser og/eller lokalkunnskap som forenkler arbeidet for utlendinger som begår kriminalitet i Norge. Det varierer i stor grad hvor profesjonelle tilretteleggerne er i sine roller. Noen driver målrettet kriminell virksomhet, mens andre mer eller mindre tilfeldig ender opp som hjelpere for tilreisende kriminelle. Hvilke konkrete roller fastpunktene har, varierer. Tilrettelegging er avdekket ved blant annet omsetning av større narkotikapartier, vinningskriminalitet mot mål som luksusbiler og gullsmedforretninger, forberedelse av ulovlig reise og opphold og nettbanksvindel.

Organisert Etter at Dagbladet i 2013 avslørte hvor omfattende virksomheten til de irske steinleggerne var, og hvordan en rekke steinleggere var sentrale i multinasjonal organisert kriminalitet, satte Skatt Øst inn et målrettet arbeid mot å spore steinleggernes penger i Norge.

 - Vi har gått inn på steinleggeres bankkontoer og sett at pengene tas ut umiddelbart slik at vi ikke får tak i dem, vi har sett at steinleggere har brukt kontoer tilhørende andre firmaer, og at de har brukt kontoen til privatpersoner, sa skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen.

- Å betale over bank er ingen garanti for noen ting som helst. Slike saker viser jo helt tydelig at selv om steinleggerne oppgir et kontonummer, betyr ikke det at betalingen er hvit.

ADVARER: Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ADVARER: Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer