FARLIG: Hvit fluesopp er svært giftig. Foto: NTB scanpix
FARLIG: Hvit fluesopp er svært giftig. Foto: NTB scanpixVis mer

Kvinne i respirator i Sverige etter at hun forvekslet sjampinjong med hvit fluesopp

- Den soppen som forårsaker flest forgiftninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne i Teckomatorp i Skåne sør i Sverige ligger i respirator og venter på å få en ny lever, etter at hun og en venninne spiste hvit fluesopp, som de forvekslet med hvit sjampinjong. Det melder avisa Skånska Dagbladet.

Begge kvinnene er fra Syria, og de meldte fra at de følte seg uvel omtrent tolv timer etter at de spiste soppen. De ble kjørt til legevakt, og direkte videre til sykehus derfra.

Tilstanden er bare alvorlig for en av kvinnene, som nå er overført til sykehus i Gøteborg.

- Vi vet ikke hvordan det kommer til å gå. Legene ringte i dag morges og fortalte at tilstanden hadde forverret seg, og at hun ligger i respirator. Hun trenger en ny lever, sier Youssra Qrayim, venninne av de to forgiftede kvinnene, til Skånska Dagbladet.

Reidun Braathen, daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, sier til Dagbladet at nettopp forgiftninger som dette er blant det de frykter mest.

- Hvit fluesopp er det som har forårsaket flest forgiftninger i Norge de siste årene, og det er særlig innvandrere - spesielt fra Asia - som rammes. Det er flere av dem som har forvekslet det med en spiselig hvit sliresopp, sier Braathen til Dagbladet.

Hvit fluesopp er blant de farligste giftige soppene i Norge, og regnes som dødelig.

- Hvordan kan man se forskjell på hvit fluesopp og hvit sjampinjong?

- Hvit fluesopp er hvit i alle bestanddeler. Skivene til sjampinjongen har mørkt sporpulver, og er rosa til å begynne med, og svart-lilla på slutten. Sjampinjong er ingen nybegynnersopp, og vi anbefaler ingen å plukke det uten ordentlig opplæring.

Hun sier de har egne kurs for soppinteresserte med innvandrerbakgrunn, nettopp fordi det kan være lett for mange å forveksle farlige norsk sopp med ufarlig sopp fra området de kommer fra.

Norges sopp- og nyttevektsforbund arrangerer soppkontroll i alle landets fylker fra og med august, hvor alle sopplukkere kan få sjekket om det de har i kurven er ufarlig. Se hele oversikten over hvor og når her.

Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund
Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund Vis mer