Kvinne i USA anmeldte voldtekt. Aktor: «Virker som en konspiratorisk liten hore»

Det amerikanske justisdepartementet offentliggjør rapport om politiet i Baltimore.

UNDER OPPTØYENE I APRIL: Bildet viser politibetjenter på vakt i Baltimore under opptøyene som oppstod etter at 25 år gamle Freddie Gray døde. Foto: Algerina Perna / Baltimore Sun / TNS
UNDER OPPTØYENE I APRIL: Bildet viser politibetjenter på vakt i Baltimore under opptøyene som oppstod etter at 25 år gamle Freddie Gray døde. Foto: Algerina Perna / Baltimore Sun / TNSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at 25 år gamle Freddie Gray døde under mystiske omstendigheter etter en arrestasjon, startet det amerikanske justisdepartementet en granskning av politiet i Baltimore, skriver Washington Post.

DØDE ETTER EN UKE I KOMA: Denne videoen viser arrestasjonen som kan ha medført at Freddie Gray (25) havnet i koma 12. april. En uke senere døde han på sykehuset. Seks politibetjenter ble siktet i forbindelse med dødsfallet. Video: Leservideo/The Baltimore Sun Vis mer

Rapporten ble offentliggjort 10. august og er publisert i sin helhet på justisdepartementets hjemmesider.

Justisdepartementet har blant annet konkludert med at politiet i Baltimore driver politiarbeid som diskriminerer afroamerikanere, at de har utført stopp, ransakninger og arrestasjoner i strid med loven, at de har en tendens til å bruke overdrevent mye fysisk kraft og at de gjentatte ganger har varetektsfengslet eller arrestert mennesker som har benyttet seg av ytringsfriheten.

«Lmao! Jeg føler det samme»

I tillegg skriver justisdepartementet i rapporten at etterforskningen viser at forskjellsbehandling av kjønn muligens påvirker politiet i Baltimores håndtering av overgrepssaker.

«Vi fant indikasjoner på at betjenter ikke klarer å etterforske overgrepsanmeldelser på en betydningsfull måte, det gjelder spesielt overgrep som omhandler sårbare kvinner, som dem som er involvert i sexhandel. [...] Vi er også bekymret for at betjentenes interaksjon med kvinnelige og transseksuelle overgrepsofre viser ulovlig forskjellsbehandling basert på kjønn».

Her trekkes spesifikke eksempler på behandling av overgrepsofre fram.

I rapporten pekes det på at betjentene ofte avhører ofrene på en måte som later til å legge skylda på offeret.

«Vi har også mottat e-post-korrespondanse mellom en BDP-betjent og en aktor, hvor de åpenlyst uttrykker sin tvil og forakt for en kvinne som har anmeldt et seksuelt overgrep: aktor skriver at 'denne saken er syk... Jeg er ikke begeistret for å føre den. Dette offeret virker som en konspiratorisk liten hore. (unnskyld språket)'. BDP-betjenten svarte 'Lmao! Jeg føler det på samme måte'».

Seks betjenter har fått sparken i år

- Tillit i befolkningen er helt nødvendig for effektivt politiarbeid og offentlig sikkerhet. Vår etterforskning viser at Baltimore er en by hvor tillitsbåndene har røket og at politiet i Baltimore har vist å jobbe i et mønster eller en praksis som er ulovlig og i strid med grunnloven, sier justisminister Loretta E. Lynch i en pressemelding.

CBC News skriver at seks betjenter har fått sparken i år, som følge av alvorlige lovbrudd.

- Å bekjempe kriminalitet og ha et bedre, mer respektfullt forhold til lokalsamfunnet er ikke gjensidig utelukkende bestrebelser. Vi trenger ikke velge det ene over det andre. Vi velger begge deler. Vi er i 2016, sier politimester i Baltimore, Kevin Davis til den amerikanske nyhetskanalen.