FEIRET: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne i Pride-paraden i Oslo sentrum lørdag. En britisk kvinne skal ha kastet en kake på Horne under opptoget. Hun fremstilles for varetektsfengsling i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FEIRET: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne i Pride-paraden i Oslo sentrum lørdag. En britisk kvinne skal ha kastet en kake på Horne under opptoget. Hun fremstilles for varetektsfengsling i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Kvinne kastet kake på Solveig Horne under Pride-festivalen

Påtalemyndigheten ber om fire ukers varetekt for den britiske kvinnen som skal ha kastet en kake på Barne- og likestillingsministeren lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En britisk kvinne i 20-årene fremstilles i dag for varetektsfengsling etter at hun skal ha kastet en kake på barne- og likestillingsminister Solveig Horne under Pride-paraden i Oslo lørdag.

Det var NRK som først meldte om saken.

Barne- og likestillingsepartementet bekrefter overfor Dagbladet at det var en hendelse i forbindelse med at statsråd Solveig Horne gikk i Pride-paraden lørdag formiddag.

- Jeg føler meg godt ivaretatt av politiet, og har tillit til at de håndterer saken videre, sier Horne via sin kommunikasjonsavdeling.

PST: Politiadvokat Signe Aalling i PST sier de vil be om fire uker varetekt for kvinnen som kastet en kake i hodet på statsråd Signe Horne under Pride-paraden i Oslo i helgen. Video: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

- Har ikke latt seg avhøre

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som håndterer saken. Politiadvokat i PST, Signe Aalling, sier til NRK at saken faller inn under deres ansvarsområde fordi det dreier seg om «et angrep på demokratiet».

Kvinnen fremstilles for varetektsfengsling i ettermiddag, kl. 13.

- Vi fremstiller en person for varetekt for angrep på en statsråd, sier politiadvokat Signe Aalling til Dagbladet i forkant av fengslingsmøtet.

Hun sier at kvinnen ikke har latt seg avhøre.

- Vi kjenner ikke bakgrunnen for at hun har gjort dette. Vi har forsøkt å avhøre henne, sier Aalling.

Påtalemyndigheten vil be om fire ukers varetektsfengling for den britiske kvinnen.

- På besøk

Ifølge kvinnens forsvarer, Kaja de Vibe Malling, er kvinnen bosatt i Storbritannia.

- Hun var bare på besøk i Norge. Hun har ikke avgitt noen forklaring, og det er ikke avklart om hun vil gjøre det i retten heller, sier Malling.

Kvinnen har ikke erkjent å ha kastet kaken på Solveig Horne.

Advokat Malling oppfatter påtalemyndighetens begjæring om fire ukers varetektsfengsling som streng.

- Det var en lignende sak i 2005 som endte med 30 dagers fengsel. I det perspektivet er det mye å be om fire ukers varetekt. Men retten har mål om å få saken opp allerede i begynnelsen av juli, så om vi får den berammet til da er det ikke så stort poeng å krangle på varetektsfengslingen, sier Malling.

Strafferammen for det kvinnen er siktet for, er ti års fengsel.

- Strafferammen er høy, men her er det nok snakk om en kortere, ubetinget fengslingsstraff, sier politiadvokat Aalling.