Kvinne må bevise voldtekt

Med over 60 demonstranter fra hele Sør-Norge som støttespillere, møtte en 31 år gammel kvinne fra Nordmøre i retten i dag - saksøkt av en mann hun anklaget for å ha voldtatt henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I retten må kvinnen bevise at hun ble voldtatt, en oppgave politiet, som etterforsket saken, ikke klarte.

Dersom mannen vinner frem med sin sak i retten kan kvinnen risikere å bli ruinert.

I tillegg til at mannen krever 177 000 kronene i erstatning, ber han også om å få dekket saksomkostninger. Totalt kan regningen ende på nærmere 400 000 kroner.

Han har tilbudt kvinnen forlik mot at hun trakk påstandene tilbake, men det ville hun ikke gå med på.

Studiekamerater

Kvinnen som møtte i retten i dag, har forklart politiet at hun ble voldtatt under en eksamensfest i 1996. Saken ble henlagt året etter.

Saksøker erkjente at han hadde sex med kvinnen, men han hevder det var frivillig fra begge parter. Den 31 år gamle kvinnens forsvarer har innkalt 19 vitner til den private straffesaken, de fleste av dem er andre deltakere på festen. Kvinnen må med andre ord bevise for retten at hun ble voldtatt, noe politiet aldri klarte.

Prinsippsak

- Vi er villige til å ta denne saken helt til Høyesterett, sier kvinnens advokat, Anne Hovde, til Dagbladet :på nettet.

Hun mener saken er prinsipielt viktig ettersom kvinners rettsikkerhet svekkes dersom en angivelig overgriper kan saksøke kvinner som anmelder voldtekt.

Ytringsfrihetskommisjonen, ledet av professor Francis Sejersted, har foreslått at et voldtektsoffer kan slippe å bli dømt for ærekrenkelser dersom hun kan bevise at hun faktisk trodde at hun pekte ut riktig voldtektsmann.

Demonstrasjon

Nærmere 70 demonstranter fra hele Sør-Norge markerte i dag sin avsky mot situasjonen kvinnen er havnet i. Med paroler og slagord ropte demonstrantene utenfor vinduet til rettslokalet. De fikk ikke komme inn ettersom dommeren, Marius Sandvig, stengte dørene.

Politiske krav

Før rettsmøtet holdt demonstrantene en appell hvor de framsatte flere krav til stortingspolitikerne og Justisdepartementet. De krevde blant annet etterforskere med spisskompetanse, på lik linje med Kripos og Økokrim, om å etterforske voldtektssaker. De krever også at injurieloven forandres slik at ikke kvinner risikerer å bli ruinert dersom politianmeldelser blir henlagt.

I dag har partene holdt sine innledninger og forklaringer i Søre Sunnmøre herredsrett. De neste to dagene skal vitner høres, før partene prosederer på torsdag.

MASSIV STØTTE: Demonstranter fra hele Sør-Norge hadde tatt turen til Volda på Sunnmøre for å støtte en kvinne som er saksøkt av en mann hun påsto hadde voldtatt henne.