Kvinne med magesmerter ble sterilisert

STAVANGER (Dagbladet): Kvinnen ble innlagt på grunn av magesmerter, men ble sterilisert mens hun lå i narkose. Overlegen som utførte inngrepet fikk en advarsel fra Statens helsetilsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det forelå ingen skriftlig begjæring fra oslokvinnen. Overlegen rådførte seg ikke på noe tidspunkt med kvinnen. Hun var i narkose da overlegen frarøvet henne fruktbarheten.

I vedtaket fra Statens helsetilsyn datert 30. mars, undertegnet assisterende helsedirektør Lars Hanssen, heter det at legen handlet i strid med steriliseringsloven. Dermed har legen « grovt brutt den plikt De har etter legeloven '24 til å følge de bestemmelser som er gitt for legevirksomhet i lov. Helsetilsynet gir Dem på dette grunnlag en advarsel med hjemmel i legeloven '52. »

Var gravid

Saken startet da kvinnen i 1995 gjennomgikk en avvenningskur, og ble gravid samme høst.

For å unngå belastningen et svangerskap ville medføre, ble hun rådet til å avbryte det.

I abortjournalen ble det anført: «Søker sterilisering.» I forbindelse med abortinngrepet ble spiral satt inn. En uke seinere ble oslokvinnen lagt inn for å tømme livmorhulen. Det framgår av både journalen og operasjonsbeskrivelsen at hun skulle få innsatt ny spiral av egen lege.

25. januar 1996 ble hun innlagt på grunn av magesmerter. Ultralyd viste en cyste på høyre eggstokk, og under inngrepet ble overlegen overbevist om at kvinnen ville steriliseres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer