Kvinne med magesmerter ble sterilisert

STAVANGER (Dagbladet): Kvinnen ble innlagt på grunn av magesmerter, men ble sterilisert mens hun lå i narkose. Overlegen som utførte inngrepet fikk en advarsel fra Statens helsetilsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forelå ingen skriftlig begjæring fra oslokvinnen. Overlegen rådførte seg ikke på noe tidspunkt med kvinnen. Hun var i narkose da overlegen frarøvet henne fruktbarheten.

I vedtaket fra Statens helsetilsyn datert 30. mars, undertegnet assisterende helsedirektør Lars Hanssen, heter det at legen handlet i strid med steriliseringsloven.
Dermed har legen « grovt brutt den plikt De har etter legeloven '24 til å følge de bestemmelser som er gitt for legevirksomhet i lov. Helsetilsynet gir Dem på dette grunnlag en advarsel med hjemmel i legeloven '52. »

Var gravid

Saken startet da kvinnen i 1995 gjennomgikk en avvenningskur, og ble gravid samme høst.

For å unngå belastningen et svangerskap ville medføre, ble hun rådet til å avbryte det.

I abortjournalen ble det anført: «Søker sterilisering.»
I forbindelse med abortinngrepet ble spiral satt inn. En uke seinere ble oslokvinnen lagt inn for å tømme livmorhulen. Det framgår av både journalen og operasjonsbeskrivelsen at hun skulle få innsatt ny spiral av egen lege.

25. januar 1996 ble hun innlagt på grunn av magesmerter. Ultralyd viste en cyste på høyre eggstokk, og under inngrepet ble overlegen overbevist om at kvinnen ville steriliseres.

Opplysningene stammet fra en assistentlege som var til stede under inngrepet, og som hadde skrevet journalen.

I vedtaket fra helsetilsynet heter det:

« Helsetilsynet ser alvorlig på saken. Merknaden i abortjournalen og opplysningene som De fikk fra assistentlege NN kan ikke erstatte lovens krav eller anses som holdepunkter for at steriliseringsinngrepet likevel lovlig kunne foretas. Sterilisering vil normalt lede til varig tap av forplantningsevnen og kravene i steriliseringsloven skal derfor nettopp sikre at inngrep som utføres er ønsket og veloverveid av pasienten.»

REFSET LEGEN:</B> Legen handlet i strid med steriliseringsloven, konstateterer assisterende helsedirektør Lars Hanssen i et vedtak fra Statens helsetilsyn datert 30. mars i år.