- Kvinne med på sjokkranet

En av de tungt bevæpnede personene som ranet Postens brevsenter, kan ha vært en kvinne. Dette går fram av politiforklaringer fra postansatte som så ranerne på åstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet kjenner til, var det fire-fem ranere som tok seg inn i bygningen, maskert med finlandshetter, iført kjeledresser og bevæpnet med automatvåpen.

De kom seg unna, etter en regulær skuddveksling med politiet. Ingen ble skadd.

Flere ansatte som observerte ranerne på nært hold, har merket seg at en opptrådte som en klar leder. Denne mannen snakket Oslo-dialekt.

Ifølge vitner skal en person som ble oppfattet som en nestkommanderende, ha uttrykt seg flere ganger på svensk. I hvert fall brukte han svenske vendinger under de dramatiske minuttene i brevsenteret 28. oktober.

Var tause

Med i ransteamet inne i bygningen var det ytterligere to-tre bevæpnede og maskerte personer, som alle holdt seg i bakgrunnen, og opptrådte rolig og tause. De var ikke brutale i sin framferd inne i lokalene, i motsetning til mannen som snakket Oslo-dialekt og «svensken».

Ifølge en forklaring er det en av disse som minst et vitne har forklart kan ha vært en kvinne.

Dette er nå en mulighet politiet holder åpen.

- Men det må foreløpig bare bli personlige inntrykk, siden ingen postansatte så ranerne umaskert, sier en politikilde til Dagbladet.

Ranerne var iført kjeledresser. Innenfor hadde de antakelig flere klesplagg utenpå hverandre, som de lett kunne kvitte seg med. Dermed vil signalementet endre seg for hvert plagg de tar av seg, og ranerne virket kjønnsløse i sin forkledning i brevsentralen.

Dagbladet ble kort tid etter ranet kontaktet av vitner som mente de hadde sett to mistenkelige kvinner. Den ene observasjonen ble gjort på perrongen hvor ranerne hadde fluktbilene klare. Den andre ble observert i ventehallen på Oslo S.

Oslo-politiets ransjegere har foreløpig arrestert en 24 år gammel kosovoalbaner i det som er betegnet som Norges mest spektakulære og brutale ran. Utbyttet var på 400000 kroner. 24-åringen, som knyttes til en av ransbilene, nekter straffskyld.

Fra Gardermoen

Ranerne var ute etter millionutbytte. En pengetransport fra sikkerhetsselskapet Hafslund var på vei fra Oslo Lufthavn Gardermoen den aktuelle kvelden. Den bilen hadde med seg penger som var kommet med fly fra de største byene i Norge, som skulle til brevsenteret. Pengetransporten hadde betydelige verdier med seg.

Ranerne slo til før bilen nådde brevsenteret.

Kriminalpolitiet har satt i gang kanskje det største såkalte signalsporingen etter en forbrytelse her i landet.

Oslo tingrett har gitt tillatelse til at politiet får innhente mobiltelefondata fra en rekke såkalte basestasjoner på Østlandet.

Tre byer

Datainnsamlingen gjelder først og fremst i området rundt Oslo S, hvor brevsenteret ligger, men også langs fluktruta. To Audier forsvant fra stedet i retning Nordstrand, og skiltes etter alt å dømme ved Raschs vei. Fra dette området samler nå politiet inn teledata. Det samme gjelder fra området hvor den ene Audien ble funnet utbrent i Østmarka dagen etter ranet.

Politiet konsentrerer seg også om teledata fra stedene hvor fluktbilene ble stjålet, i Fredrikstad, Horten og Skien. Alt dette skal sammenholdes med data fra området rundt Oslo S, ifølge Dagbladets kilder.

Politiet mener for øvrig at to påsatte branner i Oslo den aktuelle kvelden kan ha vært avledningsmanøvrer fra ransligaen.

KVINNELIG RANER: Postansatte som var vitne til det dramatiske postranet, mener at en av ranerne kan ha vært en kvinne. - Det må foreløpig bare bli personlige inntrykk, siden ingen postansatte så ranerne umaskert, sier en politikilde til Dagbladet.