Kvinne og historisk

Presidentvalget i Chile bærer bud om kvinnenes frammarsj i en verdensdel der katolisismen har sperret for likestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR CHILENERNE valgte 54 år gamle Michelle Brachelet til president er det historisk og peker framover, ikke bare i Chile, men i hele Latin-Amerika. 11. mars blir hun den første kvinnelige presidenten i Chiles historie. Og etter seieren lovte hun å utnevne ei regjering med like mange kvinner som menn på taburettene. Det igjen blir historisk i Latin-Amerika, hvor kvinnemakt og likestilling hittil aldri har slått rot.

VISST HAR VI «Evita» Perón, men hun ligger nærmere messianske krefter og teater enn realpolitikk, og hun var aldri folkevalgt president. Den andre kona til Perón, «Isabelita», ble president i Argentina da ektemannen ble sjuk og døde. Men hun var aldri folkevalgt, og hørte mer hjemme i spiritismen enn politikken. Lidia Gueiler Tejada var midlertidig president i Bolivia 1979 til 1980 etter et kupp, Rosalia Arteaga var kortvarig president i Ecuador i 1997 og Janet Jagan ble valgt i Guyana i 1977, etter at hennes ektemann, presidenten, døde.

PRESIDENT BRACHELET står for noe helt nytt og mektig i latinamerikansk politikk. Her snakker vi, i tillegg til hennes egen politiske styrke, om politisk mobilisering for likestilling og sosial utjamning. Kvinnene i den tradisjonelt katolske verdensdelen har tidligere stemt til høyre, men går nå i stadig større flokk til venstre i flere land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer