Kvinne og mann knyttes til GHB-overdoser

Politiet har pågrepet og siktet to personer som knyttes til overdosetilfellene i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har pågrepet og siktet en kvinne og en mann som knyttes til overdosetilfellene i Ålesund. Pågripelsene skjedde under en razzia politiet foretok i Ålesund sentrum.

Begge er i begynnelsen av 20-årene, opplyser politiadvokat Inger Marie Sperre i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

- Vi gikk tirsdag ettermiddag til aksjon mot en adresse i Indrebyen i Ålesund. Minst én av de to har tilhold i huset, sier Sperre.

Begge er siktet for oppbevaring av narkotika, men Sperre vil ikke si noe om hvor store mengder som er funnet.

Ifølge NRK regnes begge som sentrale i saken, men politiet utelukker ikke flere pågripelser.


Døde I forrige uke ble det rapportert om ti overdoser av det narkotiske stoffet, og en 20 år gammel mann døde etter å ha tatt noe som politiet tror var GHB.

Politiet satte i gang med en omfattende etterforskning, og det var blant annet anonyme tips som førte dem til huset der de to siktede ble pågrepet tirsdag.

- Vi knytter disse to personene til overdosetilfellene som vi har grunn til å tro skyldes GHB. Begge vil bli avhørt tirsdag kveld, deretter vil vi vurdere om det er aktuelt å fremstille dem for varetektsfengsling, sier Sperre.

Hun sier det foreløpig ikke er noe som tyder på at Ålesund-overdosene har noen sammenheng med GHB-overdosene i Sandnes sist helg.

- Det er for tidlig å si om det kan være noen forbindelse, men så langt er det ingenting som tyder på det, sier hun.


Advarer 
Folkehelseinstituttet advarer kraftig mot GHB, eller gammahydroksybutyrat, etter de mange overdosene som er blitt rapportert inn.

- GHB kan være svært farlig å innta fordi det er liten forskjell mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløshet og død. I tillegg varierer styrken på GHB-løsningene. Det kan videre være svært risikabelt å bruke GHB samtidig med andre rusmidler, skriver instituttet på sine nettsider.

Hittil har GHB vært et relativt lite brukt rusmiddel i Norge. I 2003 gjorde stoffet et lite hopp på politiets beslagstatistikk, men siden har antall beslag blitt redusert til under 100 per år. Til sammenligning blir det, ifølge Kripos, årlig gjort rundt 10.000 cannabisbeslag og vel 4.-5.000 beslag av amfetamin.

(NTB)