Luftsportulykke på Vestlandet:

Kvinne omkom i luftsportulykke

I løpet av 30 minutter fikk politiet melding om to forskjellige luftsportulykker på Vestlandet. En norsk kvinne i 20-åra er bekreftet omkommet etter en ulykke i Loen.

ULYKKE: Ulykken skjedde i området ved gondolbanen Loen Skylift. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
ULYKKE: Ulykken skjedde i området ved gondolbanen Loen Skylift. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer
  • Vet du noe mer om denne saken? Har du bilder? Tips oss på 2400@db.no

Vest politidistrikt har søndag ettermiddag rykket ut til det de omtaler som to ulike fallskjermulykker med totalt tre personer involvert ulike steder på Vestlandet.

Klokka 14.56 fikk politiet melding om en alvorlig fallskjermulykke i området ved gondolbanen i Loen i Stryn kommune.

Omtrent klokka 19 melder politiet i en pressemelding at en norsk kvinne i 20-åra er erklært død etter ulykken.

- Avdøde er ikke formelt identifisert, men politiet har informasjon om at avdøde er en norsk kvinne i 20-åra. På bakgrunn av dette er varsling av pårørende iverksatt, skriver politiet og opplyser samtidig at avdøde vil bli obdusert.

Dagbladet får opplyst at vedkommende skal ha tatt gondolbanen opp, og hoppet fra fjellet Hoven.

Gondolbanen Loen Skylift går omtrent fra sjønivå og til 1011 meter over havet.

Det er imidlertid uklart om det dreier seg om en fallskjermulykke, slik politiet melder. Bergens Tidende får opplyst fra en person på stedet at ulykken enten involverte en paraglider eller en speedrider, mens NRK får opplyst fra øyevitner at det dreier seg om en paraglider.

Søndag kveld får NRK opplyst fra innsatsleder Kurt Hammerø at det dreier seg om en speedglidingulykke.

OMKOM: En kvinne i 20-åra omkom i en luftsportulykke i Loen søndag ettermiddag. Foto: Thomas Thaule / Fjordingen / NTB Scanpix
OMKOM: En kvinne i 20-åra omkom i en luftsportulykke i Loen søndag ettermiddag. Foto: Thomas Thaule / Fjordingen / NTB Scanpix Vis mer

Hentet ut

Omtrent to timer etter at politiet ble varslet om hendelsen, ble kvinnen hentet ut av fjellsiden under gondolbanen.

- Det har vært krevende forhold for redningsmannskapet, med bratt terreng, fortalte Trond Bjørnøy, redningsleder i Hovedredningssentralen i Sør-Norge, til Dagbladet.

Bjørnøys kollega, Lars Røyne, sier til Bergens Tidende (BT) at kvinnen kom i kontakt med gondolen.

- Ut fra det vi har hørt har vedkommende kommet i kontakt med gondolen, og deler av utstyret har blitt hengende fast. Vedkommende skal så ha falt ned, opplyste Røyne til avisa.

Innsatsleder Hammerø bekrefter at vitner har fortalt at skjermen hektet seg til en kabel tilknyttet gondolbanen, men sier at det er for tidlig å si noe om hvordan situasjonen utspilte seg.

- Det er to personer som har drevet speedgliding fra toppen av Hoven, der den ene personen fikk problemer med skjermen og gikk inn i fjellveggen, sa han til NRK.

Ukjent skadeomfang

Samtlige nødetater, luftambulanse og redningshelikopter rykket ut til stedet.

- De jobber med å komme seg ned til personen, sa Bjørnøy tidligere søndag ettermiddag - på et tidspunkt da skadeomfanget fortsatt var ukjent.

Operasjonsleder Arve Samsonsen fortalte Dagbladet at det var brannvesenet som varslet politiet om hendelsen.

- Vi ble varslet om hendelsen av brannvesenet. Redningsmannskapet må fire seg ned langs fjellsiden for å ta seg til personen. Vi bistås også av helikopter, fortalte Samsonsen.

Alpin redningsgruppe rykket også ut til stedet for å bistå i redningsarbeidet.

To ulykker på 30 min.

Kort tid før politiet ble varslet om ulykken i Loen, fikk de melding om en annen fallskjermulykke ved Bømoen på Voss.

- Mottatt melding om fallskjermulykke i forbindelse med tandemhopp. De to involverte er bevisst. Er nå kjørt Voss sjukehus for behandling der, skriver politiet.

Andreas Håland Hemli, daglig leder i Voss fallskjermklubb, avviser imidlertid overfor BT at hendelsen på Voss var en ulykke.

- Dette er helt udramatisk. Det er to erfarne instruktører som har hoppet sammen, der den ene av dem tråkket over under landing. Det er ikke snakk om noen ulykke, sier han til BT.