JORDBÆR: Politiet i den australske delstaten Queensland opplyser søndag om at de har pågrepet en kvinne i forbindelse med etterforskning av varsler om fruktsabotasje. Aiden Young er blant jordbærbøndene som har måttet destruere bær som følge av trenden. FOTO: Patrick Hamilton / AFP / NTB Scanpix
JORDBÆR: Politiet i den australske delstaten Queensland opplyser søndag om at de har pågrepet en kvinne i forbindelse med etterforskning av varsler om fruktsabotasje. Aiden Young er blant jordbærbøndene som har måttet destruere bær som følge av trenden. FOTO: Patrick Hamilton / AFP / NTB ScanpixVis mer

Kvinne pågrepet etter farlig jordbærtrend

Politiet satte i gang en omfattende etterforskning etter varsler om funn av synåler i jordbær i delstaten Queensland i Australia.

I september ble befolkningen i Australia rystet av en farlig trend som gikk ut på å plante synåler og andre gjenstander i frukt. Tidligere har en ung gutt blitt utpekt som opphavet til trenden. Nå har en kvinne blitt pågrepet.

«Queensland-politiet har pågrepet en 50 år gammel kvinne som følge av omfattende etterforskning i forbindelse med meldinger om kontaminering av jordbær i Queensland i september», skriver politiet i en pressemelding som ble sendt ut søndag morgen, norsk tid.

Tidligere er det blitt opplyst om at omtrent 100 personer har varslet om funn av kontaminerte jordbær i Australia. Det er også blitt gjort liknende funn i New Zealand.

Varslet

9. september varslet en person om at han hadde funnet deler av synåler plantet i jordbær som var blitt kjøpt på en dagligvarebutikk i den australske delstaten.

I en melding på Facebook skrev han at en person i hans reisefølge svelget en halv synål da han spiste et jordbær. Deretter skal de ha sjekket de andre bærene i pakken, og funnet ytterligere ett bær med en synål plantet inni.

- Nå har vi dratt på legevakta fordi han begynte å kjenne på alvorlige magesmerter, skrev varsleren.

Omfattende etterforskning

I Facebook-meldingen hevdes det at de har vært i kontakt med sjefen på dagligvarebutikken, som skal ha fortalt at de har fjernet produktet fra butikken, samt at de skal ha varslet leverandøren, politiet og helsetjenesten.

Tre dager seinere gikk Queensland-politiet ut og advarte befolkningen om fruktsabotasje. Samtidig satte de i gang en omfattende etterforskning på tvers av flere politidistrikter.

Søndag formiddag, norsk tid, opplyser politiet om at de har siktet den pågrepne kvinnen for kontaminering av matvarer, noe som kan straffes med opptil tre års fengsel.

I tillegg vil påtalemyndigheten legge ned påstand om skjerpende omstendigheter, noe som kan øke straffen til opptil ti års fengsel.

Mandag vil det bli avholdt fengslingsmøte i Brisbane Magistrates Court.

Krise

Australske medier omtaler sakskomplekset som en krise, og opplyser om at også en dagligvarekjede i New Zealand har trukket produktet fra markedet etter funn av synåler i bær som er blitt sendt fra Australia.

Det er også blitt gjort liknende funn i minst fem delstater i Australia, noe som har fått myndighetene til å utlove en dusør på 100 000 australske dollar for tips som kan føre til en oppklaring av mysteriet, ifølge ABC News.

Innenriksminister Peter Dutton opplyste i september at omtrent 100 personer har varslet funn av kontaminerte jordbær, og tok samtidig forbehold om at flere av disse varslene kan være falske.

Politiet har tidligere informert at de har funnet fram til personen de mener er opphavet til ugjerningen som utviklet seg til å bli en trend.

- De siste dagene har vi funnet fram til en ung person som har innrømmet en spøk, som gikk ut på å legge nåler i jordbær, sier Stuart Smith i politiet i New South Wales.

Hardt ut

I september gikk Australias statsminister, Scott Morrison, ut og lovet en endring i lovverket som tillater den australske påtalemyndigheten å straffe personer som blir funnet skyldig i matvaresabotasje strengere.

Morrison har foreslått å øke fengselsstraffen for kontaminering av mat fra 10 til 15 år.

Fem dager etter at etterforskningen av jordbærmysteriet ble satt i gang, gikk statsministeren hardt ut i en video som er blitt publisert på Twitter.

I videoen sier han at han vet at mange er opptatt av saken, og hevder at «noen idioters» ugjerninger har skadd en hel industri, samt at det har gjort mange foreldre bekymret.

Videre sier han at lovendringsforslaget er en tydelig beskjed til de som tror det er morsomt å plante nåler i jordbær.

- Det er ikke morsomt. Det er ikke greit. Det skaper ubehag og harme i samfunnet vårt, og det må ta slutt.