Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne pågrepet på flyplassen i Frankfurt i norsk barnebortføringssak

Kvinne pågrepet i norsk barnebortføringssak fra 2013

Norsk politi vil be Tyskland om utlevering.

PÅGREPET: En kvinne ble 14. september pågrepet av tysk politi på flyplassen i Frankfurt, i en norsk barnebortføringssak som begynte i 2013. Foto: NTB Scanpix
PÅGREPET: En kvinne ble 14. september pågrepet av tysk politi på flyplassen i Frankfurt, i en norsk barnebortføringssak som begynte i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kvinnen var fram til 2013 bosatt på Østlandet, sammen med sin daværende norske ektemann. I april det året tok hun parets sønn med seg til hjemlandet Nicaragua, angivelig på en ferietur.

Da hun ikke tok sønnen tilbake til Norge, ble kvinnen etterlyst internasjonalt.

Seks år seinere har denne etterlysningen nå ført til pågripelse i Tyskland.

- Den 14. september ble hun tatt på flyplassen i Frankfurt, forteller politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Har bedt om utlevering

Skarpeid sier dette om hvilken betydning det har at saken går tilbake til 2013, og at sønnen nå er myndig:

- Det er et fortsatt straffbart forhold, som vedvarte fra 2013 til sønnen ble 18.

Ifølge Skarpeid er paragraf 261 i straffeloven, om å urettmessig unndra en mindreårig fra noen som har omsorgen, aktuell i denne saken. Den har en strafferamme på inntil to år.

Skarpeid forteller at han onsdag sendte en begjæring om utlevering til statsadvokaten. Framgangsmåten er at begjæringen deretter oversendes til Tyskland via Riksadvokaten og Justisdepartementet.

- Hvilke tiltak er aktuelle hvis dere får henne utlevert til Norge?

- For det første må vi etterforske saken ferdig, avhøre vitner og henne, og deretter blir det en vurdering av om det skal tas ut tiltale eller ikke, sier Skarpeid.

Fikk medhold i hjemlandet

Kvinnens advokat Erik A. Øyen sier at det er for tidlig å si noe om hvorvidt hun vil motsette seg utlevering.

- Jeg har ikke fått diskutert dette med henne, sier han til Dagbladet. Hans klient har tidligere bestridt at det dreier seg om en bortføring.

Dagbladet har ikke fått noen kommentar fra guttens far.

I en omstridt prosess i rettsapparatet i Nicaragua har kvinnen tidligere fått medhold i at hun kan ha omsorgen, uten at Skarpeid vil kommentere det.

- Det ønsker jeg ikke uttale meg om, så lenge saken er under etterforskning, sier han.

- Hvor lang tid kan det erfaringsmessig ta før hun utleveres?

- Det er helt avhengig av hvordan hun stiller seg til utlevering. Hvis hun samtykker til utlevering, kan det ta bare uker. Hvis hun motsetter seg, kan det ta langt over et år, sier politiadvokat John Skarpeid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling