SATT FAST: En 53 år gammel kvinne satt fast i en heis i denne boligen i New York fra fredag kveld til mandag morgen. Foto: Google Street View
SATT FAST: En 53 år gammel kvinne satt fast i en heis i denne boligen i New York fra fredag kveld til mandag morgen. Foto: Google Street ViewVis mer

Kvinne satt fast i heis i tre netter

Fredag kveld gikk ei kvinne inn i en heis i et hus i New York fredag kveld. Der ble hun i tre netter.

Denne helga opplevde en 53 år gammel kvinne manges mareritt: Hun ble sittende fast i heisen. Ikke bare i noen timer, men i flere døgn.

Satt fast i tre netter

Mandag morgen ble hun reddet ut av en heis i en fasjonal bygård på Manhattan i New York. Kvinnen jobbet i bygget, og satt fast i heisen fra fredag kveld, skriver ABC News.

Huseieren var bortreist hele helga, og kvinnen hadde ikke med seg telefonen sin da hun gikk inn i heisen. Kvinnen var også alene hjemme i helga, og dermed var det ingen som la merke til at hun satt fast i heisen.

Det var huseierne, Warren og Harriet Stephen, som varslet brannvesenet om at heisen sto. Brannvesenet fikk tvunget opp dørene på heisen, som sto mellom andre og tredje etasje, og der inne fant de kvinnen. Det opplyses ikke om huseierne visste at kvinnen befant seg i heisen da de varslet brannvesenet.

Huseierne skriver i en pressemelding mandag at kvinnen har jobbet for dem i 18 år. Et medlem av familien var også med henne da hun ble bragt til sykehus.

Hun skal ha vært dehydrert, men ellers i grei form.

Vil inspisere heisen

Når det gjelder heisen hadde det blitt gjennomført en inspeksjon så seint som i juli i fjor, og da var alt i skjønneste orden, skriver New York Times.

Men nå ønsker myndighetene å inspisere heisen igjen. Spørsmålet er om heisen var utstyrt med en telefon eller en nødknapp. Ifølge bygningsetaten i New York skal samtlige heiser som ikke kontinuerlig overvåkes av mennesker ha nødknapper eller en telefon slik at personer som blir sittende fast i heisen kan slå alarm.

- Årsaken til denne uheldige hendelsen blir etterforsket. Passende tiltak vil bli iverksatt for å unngå at denne typen hendelser skjer igjen, heter det i uttalelsen fra huseierne.

Mann satt fast i tre døgn

Det hører utvilsomt med til sjeldenhetene at folk blir sittende fast i en heis over flere døgn, men så seint som i oktober i fjor skjedde det i Sverige.

Ved halv sju-tida om morgenen 1. oktober oppdaget en person som skulle ta en heis i Alby sentrum sørvest for Stockholm at den satt fast mellom to etasjer. Han ringte nødtelefonen, og da de fikk heisen i drift igjen oppdaget de en mann i 50-åra.

Mannen var så medtatt at det var vanskelig å føre en samtale med ham. Han hadde trolig befunnet seg i heisen siden fredagen før.

Ingen hørte alarmen

Like dramatisk ble det for Nicholas White, som satt fast i en heis i en 205 meter og 51 etasjer høy skyskraper i New York.

White hadde vært ute og tatt en røyk da han skulle ta heisen tilbake igjen til kontoret for å avslutte arbeidet før helga.

- På vei opp til min etasje kjente jeg plutselig et rykk, hvorpå lysene nesten forsvant et lite sekund. Jeg innså raskt at heisen hadde stoppet, så jeg trykket på alarmen, skrev White i 2009 i en tekst som ble publisert i flere aviser.

Problemet til White var han satt fast i en ekspressheis, og derfor fantes det ikke noen stoppesteder før den 39. etasjen. Bråstoppen inntraff i ingemannsland i den store bygningen. I tillegg skjedde dette i 11-tida fredag kveld.

White trykket på alarmknappen, men alarmen var lokalisert på toppen av heisen, og med så stor avstand til nærmeste øverste og nederste stopp, ringte ikke alarmen for veldig mange andre enn White.

Etter 41 timer var marerittet plutselig over, da en sikkerhetsvakt oppdaget White på heisens overvåkningskamera.