Kvinne satte fyr på seg selv

Gaza-protestant med brannskader over 70 prosent av kroppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kvinnen (54) dynket seg selv med bensin og tente på ved en veisperring i byen Netivot sør i Israel. Den ytterliggående bosetteren fra Vestbredden bar en plakat der hun fordømte tilbaketrekkingen fra Gaza og statsminister Sharon.

Soldatene kastet seg over henne og slukket flammene med egne skjorter og vann. Hun er fraktet til sykehus med alvorlige brannskader som dekker 70 prosent av kroppen. Avisa Haaretz skriver at tilstanden er livstruende.

Fristen er gått ut

Aksjonen skjedde samtidig som israelske styrker fjerner bosetterne fra Gaza med makt. Soldater og politifolk gikk i dag til aksjon mot jødene som ikke hadde forlatt sine hjem da fristen gikk ut.

- Nå går våre styrker inn i Neve Dekalim og en rekke andre bosettinger, sa militærsjef Dan Harel i Gaza til nyhetsbyrået AP i dag tidlig.Statsminister Ariel Sharon forsvarer beslutningen om å trekke bosetterne ut av Gaza, men medgir at dagens scener er hjerteskjærende.

- Angrip heller meg

- Bildene gjør vondt i hjertet mitt, men jeg må be bosetterne om å handle på en respektabel og tilbakeholdende måte - tross alle vanskelighetene og smertene de opplever, sier Sharon og ber om at tilbaketrekkinga må fortsette uten uroligheter og angrep på soldatene.

- Ikke angrip mennene og kvinnene i uniform. Ikke beskyld dem og gjør det vanskelig for dem. Angrip heller meg. Det er jeg som er ansvarlig for dette.Angrip og beskyld heller meg, sier statsministeren i en følelsesladd uttalelse.

NEKTER Å DRA: I natt gikk fristen ut for israelske bosettere å forlate Gaza. Noen tusen ytterliggående jøder nekter å forlate Gaza og gjør kraftig motstand mot soldatene som er kommet for å kaste dem ut. Foto: SCANPIX/REUTERS
NEKTER Å DRA: I natt gikk fristen ut for israelske bosettere å forlate Gaza. Noen tusen ytterliggående jøder nekter å forlate Gaza og gjør kraftig motstand mot soldatene som er kommet for å kaste dem ut. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

«Nazister»

Soldatene møter kraftig motstand fra ytterliggående bosettere, først og fremst ungdom, som nekter å forlate områdene som Israel har okkupert siden 1967.

Mange bosetter-familier har samlet seg i synagoger. Andre har lagt ut barrikader i gatene og synger protestsanger mens de kaster egg og stein mot soldater. Kampformene minner om palestinernes intifadateknikk.

De mest ekstreme protestantene har utstyrt seg med t-skjorter med ei gul stjerne - det samme symbolet Hitler påbød alle tyske jøder å ha på seg i Nazi-Tyskland.Både soldater og journalister ble pepret med egg og tomater.

Liten støtte

I bosettingen Kerem Atzmona ble sikkerhetsstyrkene møtt av plakater med påskriften «Judenrein», slagordet Hitler lanserte i visjonen om et jødefritt Europa.

- Nazister, roper rasende ungdommer mot sine egne soldater.

- Dere burde nekte å utføre ordre! Jøder kaster ikke ut jøder.

Bruken av nazi-referanser vekker voldsom harme i Israel, der det er flertall for statsminister Ariel Sharons vedtak om å forlate Gaza. Der har de ytterliggående bosetterne liten støtte, og nazi-leflingen gjør dem ikke mer populære hos landsmenn som overlevde Hitlers dødsleire.

Gråtende soldater

Bosetternes motstand er sterkest i Neve Dekalim, Gazas største bosetting, der de mest ytterliggående settlerne har fått selskap av likesinnede fra Vestbredden.

Der kom til sterke scener da israelske soldater tvang bosetterne ut av sine hjem i morges.

- Det er ikke lett, sier militæroffiseren Yitzhak, som ikke vil oppgi etternavnet sitt til AP.

Offiseren gråt og omfavnet en bosetter like før han ba bosetteren og familien hans om å forlate huset deres.

- Dette er svært spesielle folk. De er verdens salt, sa Yitzhak.

Går inn i synagoger

I andre bosettinger meldes det om liknende reaksjoner fra soldater og politifolk. Det fryktes at situasjonen vil komme ut av kontroll.

- Dess lenger vi blir her, jo farligere blir det, sier en israelsk oberst i Morag til AP.

Bosettingen ligger like ved de palestinske landsbyene Rafah og Khan Younis, og ifølge obersten skal de ha mottatt advarsler om mulige angrep med granatkastere.

Flere hundre israelske soldater gikk i formiddag inn i synagogen i Morag.

Et stort antall bosettere hadde satt i brann søppelcontainere og bygningsmasse foran inngangen, men soldatene brøt seg gjennom og startet å bære settlerne ut under høylydt gråt, bønner og protester.

Israels beslutning om å forlate de 21 jødiske bosettingene på Gaza har vært et krav fra FNs sikkerhetsråd i lang tid.

• Gråtende soldater tvinger bosetterne ut

• Bosetterne stormes

• Bruker intifadateknikk

• KOMMENTAR: Bløffen om Gaza

DRO I BUSSER: Bosettere ble i dag tidlig samlet og sendt ut av Gaza i busser.
MÅ FORLATE SINE HJEM: Gråtende bosettere måtte pakke alle eiendeler og forlate området som Israel okkuperte i 1967.
BÆRES UT: Protesterende jøder måtte bæres ut av synagoger og fra sine hjem.