Kvinne siktet etter drapet på Alexandra

Den norske pastoren Helge Fossmo fant i går kona Alexandra (23) drept i sin egen seng. En 26-åring som tidligere bodde hos paret er pågrepet og siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En eller flere gjerningsmenn slo til i Gränsta like ved den lille byen Knutsby midt i Sverige i går. Her ble først en 30-åring som nå ligger alvorlig skadd på sykehus skutt med to skudd, ett i kinnet og ett i brystet.

Deretter gikk personen over i nabohuset og drepte Alexandra Fossmo som lå i sin egen seng. Ifølge Expressen hadde gjerningspersonen sin egen nøkkel som ble brukt til å låse opp ytterdøra til huset til ekteparet.

Gikk til angrep med hammer

Tidlig i dag ble en 26-årig kvinne begjært pågrepet i saken. Politiet har ikke opplyst noe om hvem de mener utførte drapet.

- Vi støtter oss på tekniske bevis og opplysninger fra avhør, sier politiets pressetalsmann.

Politiet fikk hjelp av sine kolleger i Småland, som pågrep kvinnen uten dramatikk i hjemmet sitt i ettermiddag.

Hun er siktet for medvikrning til drapet på Alexandra og drapsforsøk på 30-åringen. Politiet har foreløpig ingen andre siktede i saken.

Ifølge Uppsala-politiet mistenkes kvinnen også for grov mishandling.

Mistanken er av lavere grad, men politiet opplyser at de har en viss grad av tekniske bevis.

I november i fjor skal situasjonen mellom 26-åringen og Alexandra ha tilspisset seg, da førstnevnte gikk til angrep på Alexandras hode med en hammer da familien skulle reise bort på ferie.

Forholdet ble ikke politianmeldt og er først nå blitt kjent i forbindelse med avhør. Etter dette måtte kvinnen flytte fra Knutby. Hun forlot menigheten og flyttet til Veggeryd.

Sjalusidrama

Helge Fossmo (32) er pastor i pinsemenigheten Filadelfia. Før han flyttet til Sverige bodde nordmannen på Østlandet, ifølge NTB. Han og kona var venner med den skadde 30-åringen, som også var medlem av menigheten.

Helge Fossmo har tre barn fra et tidligere eksteskap, som Alexandra ble nærmest som en mor for. De befant seg i huset natt til i går. Det merkelige er at ingen av disse skal ha hørt at det ble avfyrt skudd.

En av politiets teorier er at det dreier seg om et sjalusidrama, og at 26-åringen skal ha vært interessert i pastoren.

Tror person fra menigheten står bak

30-åringen ble skutt tidlig i går morges ved femtida mens han fortsatt lå til sengs. Han fikk to skudd i kroppen, mens kona hans satt barnevakt hos en nabo. Han klarte å varsle vennen og politiet, og en av de første som kom til stedet var Helge Fossmo. Han sprang over for å hjelpe vennen over til ambulansen. Til tross for skadene klarte 30-åringen å snakke:

- En maskert mann kledd i mørke klær skjøt meg.

Etter dette har ikke politiet kunnet prate med mannen som ikke er livstruende skadd. Samtidig som mannen ble brakt med ambulanse til sykehuset, ble det klart at Alexandra var funnet skutt hjemme. Livet sto ikke til å redde.

Alle de involverte er med i Filadelfiameningeheten, en sammensveiset gruppe som nå rystes av episoden.

Menigheten skal ha et svært dominerende lederskap, og den skal ha blitt utsatt for flere trusler. Ifølge talsmann Sten Gunnar Hedin for den svenske pinsevennmenigheten skal lederskapet i menigheten ha vært svært patriarkalsk, og menigheten skal ha vært svært lukket.

Mange av innbyggerne i det vesle samfunnet i Knutby skal også ha vært redde for og urolige over den lokale pinsemenigheten. Dette har skapt stor bekymring hos det sentrale lederskapet i den svenske pinsemenigheten, og det var planlagt et møte førstkommende mandag der man skulle drøfte de kritiske synspunktene som er kommet fram om menigheten i Knutby.

Politiet tror morderen finnes i kretsen rundt menigheten, og arbeider med flere teorier.

Hørte ingen skudd


I hele går satt Helge Fossmo i avhør hos politiet i Uppsala. Han har fortalt at Alexandra var i live da han sprang for å hjelpe naboen, og opplyser at familien ikke har mottatt trusler.

Han sier også at han ikke har hørt skudd. Politiet vet ikke hvem av de to som ble skutt først, men jobbet i går ut fra teorien om at morderen gikk til angrep på 30-åringen først.

Politiet har også avhørt ett av barna som var hjemme da drapet ble begått, uten at barnet har kunnet fortelle at det hørte noe.

<B>DREPT I SIN EGEN SENG:</B> Fossmos barn var i huset da deres stemor Alexandra (23) ble drept.
LETER ETTER MORDER:</B> Politiet sperret av området rund huset utenfor Uppsala i Sverige i går.
<B>EN TETT MENIGHET:</B> Alle de involverte i saken tilhører Filadelfia-menigheten. Barnas mor døde for for fire år siden i det samme huset som ekteparet nå delte. Hun ble funnet død i badekaret. Etterforskningen slo fast at det dreide deg seg om en ulykke der hun slo hodet mot vannkranen slik at hun døde.
<B>PASTOR I FILADELFIA:</B> Det var Helge Fossmos (til venstre) kona Alexandra som mistet livet i går. Her er pastoren sammen med Israels ambassadør Zvi Mazel ved en tidligere anledning. Vi beklager den dårlige bildekvaliteten.