Helse:

Kvinne smittet av kjøttetende bakterie

- Et økende problem, sier kommuneoverlege.

MIDDAGSBUKTA: En kvinne ble smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio i slutten av juni. Video: Lars Eivind Bones og Christian Roth Christensen Vis mer

Kvinnen hadde badet i Middagsbukta i Asker i slutten av juni da hun ble smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio, melder NRK. Bakterien formerer seg når temperaturen i vannet er over 20 grader over en periode.

Pressevakt ved Vestre Viken HF, Jens Kristian Jebsen, bekrefter overfor Dagbladet at pasienten er lagt inn på sykehuset til behandling, men han kan ikke si noe mer om status eller symptombilde.

Eldre personer utsatt

Kommuneoverlegen i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, understreker overfor Dagbladet at det har vært tilfeller av denne bakterien i Danmark og i Norge i mange år. Den har også vært rapportert helt syd i Sverige.

- Vi har hatt sporadiske tilfeller av dette før, mens vi nå ser en økt forekomst. Vi er ganske sikre på at dette henger sammen med klimaendringer, sier Nilsen.

Han legger til at sykdommen særlig kan gi infeksjoner hos eldre eller personer med nedsatt immunforsvar:

- For de fleste av oss er det ingen grunn til å være bekymret, men de med svekket immunforsvar bør vise forsiktighet, slår hun fast.

Nilsen understreker at det er spesielt viktig å dekke til sår i tillegg til å være oppmerksom på om man har fått noen sår etter å ha vært ute og badet.

- Ta kontakt med lege hvis såret ditt blir rødt og større, og du får feber, advarer han.

Burde ta forholdsregler

Smittevernsoverlege Tore W Steen i Helseetaten i Oslo kommune understreker overfor Dagbladet at selv om kvinnen som ble smittet oppholdt seg i Asker, er det likevel sjanse for at bakterien kan spre seg videre hvis temperaturen stiger.

Høy vanntemperatur gir nemlig gode vekstvilkår for bakterier som ofte oppstår ved badetemperaturer på over 20 grader.

I fjor var det flere personer som ble syke etter smitte i indre Oslofjord. Kommunen understreker at bakterien ikke har sammenheng med kloakkforurensning.

Line Ø. Angeloff, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at de kjenner til fire smittetilfeller av vibrio og shewanella bakterien.

- Vi har fått inn 3 meldinger om milde øregangsinfeksjoner i Oslo, Buskerud og Telemark i tillegg til tilfellet med vibrioinfeksjon i sår hos en person fra Asker, sier Angeloff.

Hun legger til at det likevel ikke skal være farlig å bade noen steder, men at man burde ta noen forholdsregler for resten av sommeren nå som badetemperaturene vil øke.

Friske personer kan også, ifølge Angeloff, utvikle sykdom dersom de bader med åpne sår.

Svært få tilfeller fra Oslofjorden

For badelystne nordmenn, er det kanskje greit å vite at Folkehelseinstituttet foreløpig bare har fått inn meldinger om noen svært få tilfeller fra Oslofjorden og Telemarkskysten i sommer.

Her er det hovedsakelig snakk om milde infeksjoner.

Det er i saltvann der vi finner de varmeste badetemperaturene at vi opplever at risikoen er størst, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Hvis du er bekymret for at du kan ha blitt smittet etter en badetur, er det greit å huske på at symptomene på alvorlig infeksjon blant annet er forverring av såret som er infisert, rødhet og hevelse i huden, og feber.

Milde symptomer kan være øregangssmerter og utflod fra øret eller mindre sår i huden, opplyser Folkehelseinstituttet.

Det har nå blitt gjort en kartlegging langs hele kysten av Sør- og Øst-Norge som følge av tilfellene de siste åra.