Kvinne søkes

Et av nordisk næringslivs mektigste styreverv er ledig: styrelederplassen i Orkla. - Hadde de funnet en kvinne, ville det jo vært både ideelt og strålende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier mangeårig styremedlem og representant for de ansatte i Orkla, Stein Stugu, til Dagbladet. I går ettermiddag sa den sittende styrelederen, Tom Ruud, fra seg styrevervet han har hatt i ett år. Det kan dermed være duket for en ny dragkamp om et av de mest innflytelsesrike og mektige vervene i nordisk næringsliv. Storaksjonærene Christen Sveaas og Stein Erik Hagen vil helt sikkert være interessert i å få inn egne folk i styret. Men valgkomiteen kan også velge å se bort fra gutteklubben Grei. Orkla er blant de aller dårligste i klassen når det gjelder kvinnerepresentasjon, og skal de følge næringsminister Ansgar Gabrielsens råd, bør de se seg om etter en kvinne. Bare to av dagens ti styremedlemmer er kvinner.

- Jeg er selvfølgelig åpen for både kvinner og menn, men jeg må minne om at begge de to kvinnene vi har i dag er aksjonærvalgte - den siste, danske Anne Birgitte Lundholt, sørget vi for å få inn i mai. Så vi er på god vei, sier valgkomiteens leder Harald Arnkværn.

Eksternt og internt

Han gir også et spark til de ansatte, som bare har valgt menn til å representere seg i styret. Tre av de ti styremedlemmene er ansattevalgte.

Arnkværn starter arbeidet med å finne Ruuds etterfølger til uka, og regner med at en ny styreleder bør være på plass innen et par måneder.

- Jeg vil ikke diskutere verken kandidater eller kvalifikasjoner, men vil lete både internt og ekstert etter en egnet styreleder, sier Arnkværn.

De aksjonærvalgte i det sittende styret er Nycomed Amersham-direktør Åse Aulie Michelet , Anne Birgitte Lundholt (adm. direktør i Danske Slakterier), Svein S. Jacobsen (proff styremedlem), Christen Sveaas (storaksjonær og eier av Kistefos), Kjell Almskog (tidl. Kværner-sjef) og Bjørn Sveen (adm.dir. i svenske Industri Kapital). Blant eksterne aktuelle navn nevnes Stein Erik Hagen , NHO-president Jens Ulltveit-Moe, Sparebank1-Gruppens toppsjef Gunn Wærsted , SND-direktør Gunn Ovesen og direktør Elisabeth Grieg i Grieg-gruppen i Bergen. Sistnevnte sitter for øvrig i valgkomiteen. Det har også vært spekulert i at tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl vil tilbake i en topp-posisjon, men dette avviste han i et intervju i Aftenposten for et par uker siden.

Ikke splitte opp

- Det aller viktigste er at vi får en styreleder som har evne til å tenke strategisk og langsiktig, og som har vilje til å fortsette den industrielle satsingen i Orkla, sier ansatterepresentanten Stein Stugu.

De ansatte har fryktet at aksjonærer vil splitte opp og selge ut enheter i konsernet for å oppnå finansielle gevinster.

- Men vi ser ikke på dette som en overhengende fare akkurat nå, sier Stugu, som sier han ikke har noen spesiell favoritt til ledervervet.