Kvinne solte seg i skytefelt. - I livsfare

Kvinnen skal ha lagt seg ned i høyt gress for å sole seg og skjønte først at hun lå i skytefeltet da det begynte å smelle. - Hun ble livredd, sier politiet.

STRAND: Kvinnen lå og solte seg i det høye gresset da det plutselig begynte å smelle rundt henne. Foto: Morten Eken / Søndre Modum Skytterlag
STRAND: Kvinnen lå og solte seg i det høye gresset da det plutselig begynte å smelle rundt henne. Foto: Morten Eken / Søndre Modum SkytterlagVis mer

Lørdag ettermiddag rykket politiet i Sør-Øst ut til Søndre Modum Skytterlag i Åmot i Buskerud, etter at en kvinne viste seg å oppholde seg på et sted hun absolutt ikke burde være.

«- Hun lurte på om det var bryllup eller noe på gang siden flagget var oppe.» Morten Eken, styremedlem i Søndre Modum Skytterlag

Til Dagbladet forteller operasjonsleder Trond Egil Groth at en lokal pistolklubb hadde skytetrening på stedet, som er deres treningsområde.

- Livredd

- En kvinne lå og solte seg i skytefeltet, som er i nærheten av ei strand. Hun var i livsfare, forteller Groth og legger til at kvinnen reagerte kraftig.

- Hun ble livredd, men skal ikke være skadet, forteller han.

Ifølge politiet skal kvinnen ha hevdet at området var dårlig merket.

Det skal ha vært flere som solte seg i samme området, men ikke inne på selve skytefeltet.

- Reiste seg opp

Morten Eken, styremedlem i Søndre Modum Skytterlag, bekrefter overfor Dagbladet at en kvinne hadde tatt seg inn i feltet og lagt seg ned i gresset for å sole seg da de begynte å skyte.

Skytterne skal ha skutt på 200 meters avstand, og kvinnen lå rundt 100 meter unna der skytterne sto. Hun lå nesten midt i skytefeltet, med andre ord.

- Da skytingen startet, ble hun selvsagt litt i villrede. Hun reiste seg opp og ga seg til kjenne så snart hun hørte smellene, og skjønte at vi skjøt på skivene. Da så vi henne med en gang og stanset umiddelbart. Det er skrekkelig ekkelt når sånt skjer, slår Eken fast.

Han forklarer at situasjonen i dag var litt spesiell fordi de hadde heist flaggene, som vanlig, men tok seg en kort pause i skyggen for å slippe unna varmen før de satte i gang.

- Da har hun nok gått inn i mellomtida og lagt seg ned i det høye gresset for å sole seg. Vi så ingenting, sier Eken, som understreker at de burde slå litt av gresset for å ha bedre oversikt i framtida.

Skjønte ikke at det var skyteskiver

Eken bekrefter at politiet nå har vært innom området, og at de har blitt enige om at de må ha bedre skilting for å advare folk som er i nærheten.

- Vi skal iverksette strakstiltak for å informere bedre, ved å sette opp flere skilt både rundt banen og nede på stranda, slik at besøkende er nødt til å gå forbi disse skiltene, sier han.

SKILT: Skytterklubben har satt opp advarsler om at skyting pågår når flagget er heist, men kvinnen forbandt ikke flagget med skyting. - Hun trodde det var bryllup eller noe, sier styremedlem i skytterlaget. Foto: Morten Eken / Sønde Modum Skytterlag
SKILT: Skytterklubben har satt opp advarsler om at skyting pågår når flagget er heist, men kvinnen forbandt ikke flagget med skyting. - Hun trodde det var bryllup eller noe, sier styremedlem i skytterlaget. Foto: Morten Eken / Sønde Modum Skytterlag Vis mer

Eken forklarer at skytterklubben har flere skilt med advarsler og dessuten alltid heiser opp flagg før skytingen - men damen som hadde forvillet seg inn, hadde ikke sett skiltene og forbandt dessverre ikke flagget med skyting:

- Hun lurte på om det var bryllup eller noe på gang siden flagget var oppe.

- Må ta lærdom av dette

Kvinnen skal ha ligget nesten midt i mellom skyteskivene og der skytterne sto, men skjønte altså ikke at skivene i nærheten var skyteskiver.

- Vi må ta lærdom av dette og informere enda bedre, slår Eken fast som, etter avtale med politiet, har stått og holdt øye med området fram til laget er ferdige med skytingen.

Selv om både politiet og skytterklubben er enige om at det må bedre skilting til for å unngå en slik situasjon i framtida, er dette likevel ikke noe som har skjedd så ofte før.

Ifølge Eken har det bare vært én liknende situasjon - for rundt 20 år siden.

- Ikke noe straffbart

Seinere lørdag kveld opplyser politiet om at de har avsluttet undersøkelsene på stedet, og at de har konkludert med at det ikke har skjedd noe straffbart.

- Patruljen sender en intern oppfølging til de som har ansvaret for godkjenning av skytebanen, og i samarbeid med pistolklubben vil det bli en dialog videre med tanke på skilting og mer, avslutter de.