Kvinne tiltalt for å ha mishandlet ektemannen i 15 år

Politiet ble koblet inn da han møtte på legevakta med kutt som hun hadde påført ham.

Foto: NTB-Scanpix
Foto: NTB-ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen har hatt en maktposisjon i Follo i flere år, da han i 2010 kom på legevakta med et kutt etter å ha blitt slått med en kost ble politiet koblet inn.

Nå er kona tiltalt for å ha mishandlet ham i 15 år.

Slo med gitar Tiltalen ble først omtalt i Østlandets Blad.

Ifølge tiltalen har kona sparket mannen slik at han brakk et ribbein, slått en gitar i armen hans, slik at gitaren knuste, og ved flere anledninger tatt fra ham telefonen hans, PCen hans og kredittkort.

Kvinnens forsvarer, Ann Gunn Edvardsen, ønsker ikke å kommentere saken.

- Like mange Hilde Pape, som har forsket på kjønn, vold og parforhold, sier at det er lite forskning på kvinner som utøver vold mot sin partner i Norge.

- Det som er godt dokumentert, er at den mest utbredte og minst alvorlige volden, den som berører flest mennesker, er det vel så ofte kvinner som utøver som menn, sier Pape.

Papes studie fortalte en av ti kvinner mellom 20 og 25 at de hadde utøvd vold mot sin partner.

Hun forteller at det er betydelige kjønnsforskjeller når det angår grov vold, men det fins også kvinner som utøver denne typen vold.

I 2010 kom det en lovendring, som sier at også menn skal ha et krisesentertilbud.

Hjelp Wenche Jonassen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKTVS) forsker på voldsutsatte menns kontakt med hjelpeapparatet, spesielt hvordan de opplever krisesentrene som hjelpetilbud.

- De som jobber på krisesentrene sier at mennene som kommer dit trenger samme hjelp som kvinnene får. De har de samme problemene, og trenger samme støtte og oppfølging, sier Jonassen.

I 2010 var det 37 menn som oppsøkte krisesenter, 39 i 2011 og i 2012 var det 117 menn som oppsøkte krisesenter, forteller forskeren. 66 prosent av de 117 oppga at de hadde vært utsatt for en kvinnelig overgriper.