Barnemishandling

Kvinne tiltalt for seksuelt misbruk og mishandling av barna i flere år

Nekter straffskyld.

FIRE DAGER: Hovedforhandlingen foregår over fire dager i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FIRE DAGER: Hovedforhandlingen foregår over fire dager i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

En kvinne i begynnelsen av 50-åra møter neste uke i Oslo tingrett, der hun må svare for en omfattende tiltale som dreier seg om seksuelt misbruk og grov mishandling av hennes egen sønn. Hun er også tiltalt for grov mishandling av datteren fra jenta var spedbarn til hun var fire år.

Siden tiltalen omfatter det påtalemakten anser som særdeles skjerpende omstendigheter, er strafferammen seks års fengsel.

- Hun kjenner seg ikke igjen i gjerningsbeskrivelsene, og nekter straffskyld etter tiltalen, opplyser kvinnens forsvarer, Monica Behn Jacobsen i Advokatfirmaet Staff, til Dagbladet.

FORSVARER: Monica Behn Jacobsen forsvarer den tiltalte moren. Foto: Advokatfirmaet Staff
FORSVARER: Monica Behn Jacobsen forsvarer den tiltalte moren. Foto: Advokatfirmaet Staff Vis mer

Jacobsen legger til:

- Hun opplever situasjonen som svært vanskelig.

Vold og trusler

Kvinnen er opprinnelig fra Sørøst-Asia, men har norsk statsborgerskap. Forholdene hun er tiltalt for, skriver seg tilbake til tidsrommet 2010-2014, og skal ha foregått både i Norge og i det opprinnelige hjemlandet.

Ifølge tiltalen utførte kvinnen seksuelle handlinger med sønnen i 2012/13, da gutten var seks-sju år gammel. Eventuelt var det ei ikke identifisert venninne som sto for misbruket, uten at moren grep inn.

Tiltalen beskriver også langvarig fysisk og psykisk mishandling som omfattet vold, trusler, tvang og nedsettende/krenkende atferd. Hun skal blant annet ha truet den lille sønnen med å kappe av ham beina og/eller klippe av fingrene hans, og/eller gi ham bort «eller liknende».

Hun skal gjentatte ganger ha straffet sønnen ved å få ham til å stå oppreist og/eller på knærne med ansiktet mot veggen over lengre tid, og ydmyket ham ved å få ham til å stå naken foran henne og/eller venninna mens han ble gitt nedsettende kommentarer om kroppen og/eller ble avfotografert.

Dommeravhør

Søsteren ble ifølge tiltalen utsatt for liknende mishandling, som omfattet å bli slått med diverse gjenstander. Også hun skal ha blitt utsatt for trusler om å få kappet av lemmer.

I tillegg forlot kvinnen ifølge tiltalen barna alene uten tilsyn gjentatte ganger.

Det er satt av fire dager til hovedforhandlingen i saken, som altså kommer opp fem år etter at de siste forholdene skal ha funnet sted. En rekke vitner, deriblant sakkyndige, skal forklare seg, i tillegg skal dommeravhør av barna spilles av.

Det har i dag ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med aktor, politiadvokat Ellisiv Emblem Bentdal. Barnas bistandsadvokat Jørgen Reiss-Jacobsen ønsker ikke å kommentere saken.