Kvinne trodde hun hadde vært heks

En psykolog (51) er fratatt autorisasjonen fordi han fikk en kvinne til å tro hun i et tidligere liv hadde vært heks, og endt sine dager på bålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den forskrudde ideen fikk hun etter terapi hos psykologen. En annen kvinnelig pasient fikk det for seg - også hun etter terapi - at hun hadde vært SS-mann og torturist under siste krig.

En tredje kvinne fikk vite at hun i et tidligere liv hadde levd på en fjellgård, og drept ektemann og barn. Hun ble utsatt for seksuelle overgrep som barn og voksen, og sier i sin klage til Fylkeslegen at hun opplevde at psykologen under terapi inviterte til sex.

Blandet roller

Psykologen får også kritikk for å ha blandet roller overfor en fjerde kvinnelig pasient på den måten at to av psykologens familiemedlemmer hadde oppgaver i behandlingsopplegget.

Psykologen ble fratatt autorisasjonen, først av Fylkeslegen, og så i et vedtak som er stadfestet av Statens helsepersonellnemnd.

Behandlingen av pasientene har vært faglig uforsvarlig på grunn av mangel på faglig innsikt, uforsvarlig virksomhet og på grunn av atferd uforenlig med yrkesutøvelsen, ifølge nemnda.

Psykologen avviser anklagene.

Fikk skyldfølelse

Flere sakkyndige var involvert før endelig beslutning om tap av autorisasjon ble fattet. En av de sakkyndige sier det ikke er faglig forsvarlig å praktisere regresjonsterapi på mennesker med alvorlige psykiske lidelser og lang fartstid innenfor psykiatrien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer