Kvinne i vegetativ tilstand våknet:

Kvinne våknet etter 28 år

- Jeg ville aldri gi opp, fordi jeg hadde en følelse av at hun ville våkne en dag, sier sønnen.

VÅKNET: I årevis var det ingen tegn til at Munira Abdulla noen gang ville komme til å våkne opp. Foto: Mark Hunt / REX / NTB Scanpix
VÅKNET: I årevis var det ingen tegn til at Munira Abdulla noen gang ville komme til å våkne opp. Foto: Mark Hunt / REX / NTB ScanpixVis mer

Munira Abdulla fikk en alvorlig hjerneskade, som følge av en bilulykke i De forente arabiske emirater i 1991. Hun var da 32 år gammel.

I årevis var det ingen tegn til at hun noen gang ville komme til å våkne opp. Men i 2017 ble hun overført til Tyskland der personalet benyttet seg av andre behandlingsmetoder.

I fjor begynte hun å vise respons på behandlingen, og nå skal hun ha våknet – 28 år etter ulykken, skriver The National.

NB! STERKE INNTRYKK: - Jeg føler ikke lenger at folk ser på meg som et monster, sier Katie Stubblefield, som er den yngste personen i USA som har gjennomgått en ansiktstransplantasjon. Video: National Geographic Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/katie-22-fikk-nytt-ansikt-etter-historisk-operasjon/70111301 Vis mer

- Jeg ville aldri gi opp

- Jeg ville aldri gi opp, fordi jeg hadde en følelse av at hun ville våkne en dag, sier sønnen, Omar Webair, til avisa.

Han var bare fire år gammel da skolebussen krasjet inn i bilen de satt i, mens mora holdt rundt ham for å beskytte ham.

Han slapp unna ulykken med mindre skader, mens det tok flere timer før mora fikk livreddende behandling.

- Det var ingen mobiltelefoner og vi kunne ikke ringe etter en ambulanse. Hun ble liggende sånn i mange timer.

Lagt i komaliknende tilstand

Da moren fikk hjelp ble hun overført fra det lokale sykehuset til spesialister i London. Hun ble lagt i en «minimally conscious state» (MCS), som ligger tett opp mot koma og vegetativ tilstand, men der pasienten viser større tegn til bevissthet, enten i form av øyebevegelser, motoriske handlinger eller tilløp til kommunikasjon.

I åra som kom ble hun flyttet til en rekke andre sykehus i håp om at de skulle finne en løsning, og hun gjennomgikk blant annet fysioterapi for å hindre at musklene hennes ble svakere.

- Hun var som gull

Sønnen forteller til avisa at å besøke moren ble som en del av hverdagens hans, og at han satt time etter time ved sengekanten hennes.

Selv om moren ikke kunne prate hevder sønnen at han gjennom å se på ansiktet hennes kunne tolke hvor vidt hun følte smerte eller ei.

- For meg var hun som gull. Jo mer tid som passerte, jo mer verdifull ble hun.

I 2017 fikk han hjelp til å betale for behandlingen hennes da kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyani i Emiratene tilbød seg å betale for en spesiell behandling i Tyskland.

Der prioriterte legene fysisk terapi og ga mora medisin for å forbedre våkenheten- og sovemønstrene hennes.

- Lage rare lyder

Så, i juni i fjor, begynte hun å vise forbedringstegn.

Sønnen hadde akkurat havnet i en krangel om hvordan de kunne bedre situasjonen til moren, da hun begynte å bevege på seg.

- Hun lagde rare lyder og jeg forsøkte gjentatte ganger å få legen til å undersøke henne, men de svarte at alt var normalt, sier sønnen til avisa.

- Drømt om øyeblikket

Tre dager seinere våknet han til at noen sa navnet hans.

- Det var henne. Hun sa navnet mitt. Jeg kjente glede i hele kroppen. I mange år hadde jeg drømt om det øyeblikket, også var navnet mitt det første ordet hun sa, forteller sønnen.

Etter det fortsatte moren å vise forbedringstegn. Sønnen sier at hun kunne fortelle dem hvor hun følte smerte, samt ha hverdagslige samtaler med dem, men bare om hun var interessert i samtaleemnet.

BLE SKADD: - Jeg husker ingenting, sier Reuben Nsemoh om skaden han fikk. Video: CNN/WSB Vis mer

Får fortsatt behandling

I dag er moren tilbake i Abu Dhabi med familien sin, hvor hun fortsatt får behandling.

Webair forteller nå morens historie til avisa i håp om at andre ikke mister troa selv om de havner i en likende situasjon.

- Ikke gi opp selv om de er i dårlig stand. I alle år sa legene at det var håpløst, men da jeg var i tvil satt jeg meg i hennes situasjon og gjorde alt jeg kunne for å forbedre hennes situasjon.

- Svært sjeldent

- I denne saken er det imponerende hvor mye bevisstheten forbedret seg etter så mange år med tilsynelatende uendret status, sier overlege i nevrologi ved Oslo Universitetssykehus, Morten Horn, til Dagbladet.

Han sier at dette er en vanskelig sak å uttale seg om, særlig når man ikke har eksakt medisinsk informasjon om skaden, funksjonen og behandlingen, men at et det er svært sjeldent forekommende.

- Det er også et betydelig problem med feil-diagnostikk. Spesielt er det krevende å fange opp pasienter med MCS, fordi diagnosen (og erkjennelsen av tilstanden) er relativt ny, diagnostikken krevende, og pasientene kan ha svingende funksjon slik at man kan miste informasjon om man ikke undersøker over noe tid.

Et interessant spørsmål i denne saken, synes Horn, er hvorvidt Abdulla kan ha hatt en underbehandlet epilepsi, som har bidratt til å «holde henne nede». Gjentatte epileptiske anfall kan nemlig hindre at man gjenvinner normal bevissthet.

Han forteller at nyere forskning viser at behandling med legemiddelet amantadin hos noen pasienter kan bedre evnen til «arousal», som synes å ha vært et problem i hennes tilfelle. Han sammenlikner «arousal» med en slags dimmer som kan skru aktiveringen opp og ned.

Det fremkommer ikke hvorvidt dette har vært brukt i behandlingen, men han synes noe annet ville virket rart.

Han påpeker imidlertid at det er viktig å vite hvor sjeldent ting som dette skjer., ettersom mange pårørende har et urealistisk håp om at deres kjære plutselig skal «våkne opp» og være frisk igjen etter slike skader. Det fører til at helsepersonell i mange situasjoner presses til viderebehandling av pasienter med hjerneskader lenge etter at realistisk håp om bedring er ute.