Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne valgt til politisk verv i Saudi-Arabia

For første gang fikk kvinner stemme i Saudi-Arabia.

HISTORISK: En kvinnelig kandidat er valgt inn i bystyret i den hellige byen Mekka i Saudi-Arabia. Hun blir dermed den første kvinnen som er valgt til et politisk verv i landet. Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy/NTB Scanpix
HISTORISK: En kvinnelig kandidat er valgt inn i bystyret i den hellige byen Mekka i Saudi-Arabia. Hun blir dermed den første kvinnen som er valgt til et politisk verv i landet. Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinnelig kandidat er valgt inn i kommunestyret i landsbyen Madrakah nord for Mekka i Saudi-Arabia.

Hun blir dermed den første kvinnen som er valgt til et politisk verv i landet.

- Salma bint Hizab al-Oteibi ble valgt til kommunestyret i Madrakah. Hun vant over sju menn og to kvinner, opplyser valgkommisjonens president Osama al-Bar til det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

6 440 kandidater deltok i lokalvalget i Saudi-Arabia lørdag, blant dem flere enn 900 kvinner.

I løpet av valgkampen var kvinnelige kandidater atskilt fra menn og kunne dermed ikke møte mannlige kandidater ansikt til ansikt.

Det er første gang at det konservative kongedømmet åpner for at kvinner kan stille som kandidater i et valg. Det er også første gang at kvinner kan stemme i et valg i Saudi-Arabia.

Imidlertid utgjorde kvinnelige velgere mindre enn 10 prosent av alle som stemte ved valget, og langt færre kvinnelige politikere var ventet å vinne politiske verv.

En årsak til den lave andelen kvinnelige velgere skal være at myndighetene har ilagt en rekke byråkratiske restriksjoner på hvordan registrering skal skje.

Mangel på transport til valglokaler trekkes også fram som årsak.Ved lokalvalgene i 2005 og 2011 var det kun menn som kunne avgi stemme og være kandidater.

(NTB - AFP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media