Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne-verstingene

Kjell Inge Røkke og Johan Andresen jr. er begge på verstinglista over selskap med null kvinner i styrer og toppledelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tredje av landets 238 største bedrifter har nå mer enn én kvinne i styre og toppledelse. Men fortsatt er nærmere en femtepart av selskapene fullstendig kvinnefrie, viser en omfattende undersøkelse utført av organisasjonen Ledelse Likestilling Mangfold.

Kvinnefritt

På verstinglista finner vi Kjell Inge Røkkes Aker RGI, og investeringsselskapet Ferd, som eies av tobakksarvingen Johan H. Andresen jr.

Andre bedrifter som praktiserer kvinnefri sone i toppledelse og styre, er BNBank, Elkjøp, Glamox, Jotun og Moelven.

Sluttstrek for rapporten er satt 1. mars i år, men noen tall er nyere enn dette. Derfor er Aker Kværner registrert med én kvinne i styret, etter at Lone Fønss Schrøder ble valgt inn på generalforsamlingen tidlig i mai.

Denne Røkke-bedriften er «bare» blant de nest verste.

Næringsminister Ansgar Gabrielsen er ikke nådig mot selskapene på verstinglista:

- De får det tøffere i 2005. Vi viker ikke en tomme i kravet om 40 prosent kvinneandel i styrene. Hvis disse selskapene ikke gjør jobben, blir det lovregulering.

- Sinkene bør se at jo flere som plukker kvinnelige kandidater på øverste hylle, desto færre blir det å velge i, sier Gabrielsen.

31 prosent av bedriftene i undersøkelsen har flere enn én kvinne i styret eller ledergruppa.

Likevel er ikke kvinneandelen høyere enn 17,4 prosent: langt unna næringsminister Ansgar Gabrielsen ambisiøse mål om 40 prosent i 2005.

- Tendensen er at en del bedrifter er flinke. Vi ser en markert holdningsendring. Men sinkene vil være utløsende for en lovregulering, sier Gabrielsen.

Stillstand

Det ser ikke lyst ut når styrerommene i alle landets rundt 590 allmennaksjeselskap granskes:

Tall innhentet i Brønnøysund-registrene viser at kvinneandelen øker marginalt, fra knappe 7 prosent i fjor til 7,3 prosent i mars i år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media