Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinnebedårer svindlet tolv damer

Offer reagerer på at mannen (33) kun får samfunnsstraff denne gangen.

VIL LEGGE SAKEN BAK SEG: Jon Asbjørn Skaar Torp (33) er tidligere dømt til fengselsstraff for å ha forført og svindlet kvinner. Nå er han dømt igjen. Men har begynt et nytt liv med ny samboer og ønsker å legge denne saken bak seg, sier 33-åringens advokat, Harald Otterstad.
VIL LEGGE SAKEN BAK SEG: Jon Asbjørn Skaar Torp (33) er tidligere dømt til fengselsstraff for å ha forført og svindlet kvinner. Nå er han dømt igjen. Men har begynt et nytt liv med ny samboer og ønsker å legge denne saken bak seg, sier 33-åringens advokat, Harald Otterstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Jon Asbjørn Skaar Torp (33) fra Sarpsborg er dømt for grovt bedrageri ved å ha svindlet tolv kvinner for tilsammen 576 000 kroner. For dette har han fått 414 timers samfunnsstraff.

33-åringen kom med en uforbeholden tilståelse i Sarpsborg tingrett. Saken ble derfor avgjort som en tilståelsesdom som falt i forrige uke.

Lovet samboerskap
Han skal ha møtt kvinnene på internett, og flere av kvinnene skal ha trodd at Skaar Torp hadde til hensikt å kjøpe leilighet og flytte sammen med dem.

Det største enkeltbeløpet en kvinne har gitt storsjarmøren er 151 769 kroner. «Han sa han trengte lån for å kjøpe utstyr for å starte et IT-firma», heter det i dommen.

Ble lurt
Linda Gjersøe (38) er en annen av kvinnene som ble svindlet. Hun var sammen med Skaar Torp i 2007, og han greide å lure henne for 64 000 kroner før hun skjønte at noe var veldig galt.

- Han er jo ikke akkurat «høy og mørk»-typen, men han lurer oss ved å spille på sympati, sa Gjersøe til Dagbladet da tiltalen var klar i april i år.

- Jeg får ikke lagt ham helt bak meg før rettssaken er over, sa Gjersøe den gang.

Nå når hun har fått lese dommen, reagerer hun sterkt på at mannen kun har fått samfunnsstraff.

- For mild dom
- Han burde fått en lang fengselsstraff. Samfunnsstraff er alt for mildt, spesielt siden han har holdt på så lenge. Det er helt merkelig at han får gå løs, sier Gjersøe til Dagbladet i dag.

Hun vil ikke spekulere i om 33-åringen kommer til å fortsette å sjarmere damer, for så å stikke av med pengene deres.

- Han kan spillet godt, sier hun bare.

Har fått ny kjæreste
Skaar Torp la på røret da Dagbladet ringte ham om saken i går. Hans forsvarer, Harald Otterstad, opplyser at 33-åringen ikke ønsker oppmerksomhet om dette og at han vil legge hele saken bak seg.

- Nå er han veldig etablert og lever i et fast samboerforhold. Hun kjenner til hele saken hans. Men hun er ikke blitt svindlet på noe vis. Svindlingen er et avsluttet kapittel, sier Otterstad til Dagbladet.

Skaar Torp er tidligere dømt til fengselsstraff for å ha svindlet en rekke kvinner for flere hundre tusen kroner. Denne gangen fikk han bare samfunnsstraff, hvilket samsvarer med påtalemyndighetenes påstand.

Fornøyd med dommen
- Retten vurderete det annerledes denne gangen og min klient fikk ikke fengselsstraff. Han er veldig fornøyd med dommen, sier Otterstad.

Forsvareren oppfatter at retten oftere tyr til samfunnsstraff nå og at hans klient var en som passet godt til dette, hvilket også legges til grunn i dommen.

- Saken er omfattende, men veldig gammel. Påtalemyndighetene har brukt vanvittig lang tid på å løse dette, hvilket er blitt en formildende faktor for min klient. Det at han la seg flat og tilstod alt er også formildende, sier Otterstad.

- Ikke gjentakelsesfare
Han tror ikke det er gjentakelsesfare til tross for at 33-åringen har bedrevet nettsjekking og svindling av en rekke damer i flere år.

SJARMØR: Flere titalls kvinner har tatt kontakt med Dagbladet når vi har skrevet om storsjarmøren fra Sarpsborg. Et av mannens offer reagerer sterkt på at han kun fikk samfunnsstraff denne gangen.
SJARMØR: Flere titalls kvinner har tatt kontakt med Dagbladet når vi har skrevet om storsjarmøren fra Sarpsborg. Et av mannens offer reagerer sterkt på at han kun fikk samfunnsstraff denne gangen. Vis mer

- I retten ble det vist til ulike psykologuttalelser som alle mente dette neppe ville skje igjen. De mener han har en annen holdning til dette nå, sier forsvareren.

I tillegg til å ha svindlet de 12 damene, er Skaar Torp dømt for å ha svindlet en video- og høyttalerforretning for over 72 000 kroner, samt å ha stjålet visakortet til en mann og tappet dette for 25 000 kroner.

Framgangsmåten
Dagbladet har i flere artikler tidligere avdekket framgangmåten til den tidligere dømte storsjarmøren og bedrageren fra Sarpsborg. Han oppsøker kvinner på datingsteder på nettet, der han gjerne bruker dette innlegget som sjekkeinngang: 

«hei jon her 36 jobbr med mensker i akershus er gla i å reise å elsker en koselig midag men venner er veldig gla i barn jeg jobber i norsk luftabulanse å trives kan du ikke ta kontakt vist du vil da har bilde på msn så der kan du se meg ......@hotmail.com ha en topp natt vidre
beklager skrive feil men sliter litt med dysleksi».

Sier han mister lommeboka
Når kvinnene blir interesserte, gir han inntrykk av at han vil gifte seg med dem og få barn. Han tar gjerne kvinnene med på husvisninger for å understreke alvoret i forholdet.

Etter en stund, ber han om penger fordi han har mistet lommeboka eller blitt frastjålet bankkortet. Lånene blir fort store.

Traff ham på nettet
Dagbladet har vært i kontakt med et annet offer, en kvinne som ble lurt til å låne Skaar Torp 25 000 kroner. Disse fikk hun aldri tilbake.

— Jeg traff han på nettet, og egentlig ble jeg mistenksom allerede da. Han var så intens og ville treffes med en gang, klokka to på natta. Vi møttes i stedet dagen etter og gikk en tur, forteller kvinnen.

Det var mannens personlighet hun falt for.

- Han hadde samme livsstil og samme verdier. Han virket omsorgsfull, snill og som en person man kunne prate med alt om. Jeg fikk inntrykk av at han var ærlig og ordentlig, sier kvinnen som ønsker å være anonym.

Hun begynte å treffe han oftere, og inviterte Skaar Torp etter kort tid hjem til familien og sønnen.

— Han var helt eksemplarisk ovenfor sønnen min. De ble raskt gode kamerater og sønnen min ble virkelig glad i han, forteller kvinnen.

Brukte falskt navn
Etter hvert begynte Skaar Torp å gi uttrykk for at han hadde ekstremt god økonomi, ifølge kvinnen.

— Han fortalte at han jobbet i et IT-selskap - og i Norsk Luftambulanse. Han fortalte om hytter og båter han eide, og at han planla å kjøpe en bil til over en million kroner.

Alt pengesnakket gjorde kvinnen skeptisk. Hun søkte han opp i skattelistene, men siden Skaar Torp både hadde oppgitt feil navn og alder, fant hun han ikke der.

— Jeg gikk med en følelse av at noe var galt. Men jeg har aldri møtt noen som lyver mer overbevisende, så jeg gikk på forklaringene hans gang på gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media