Kvinnedag med burka

KABUL (Dagbladet): To- tre hundre kvinner har feiret 8. mars på offisielt vis i kvinneministeriet. Inne på ministeriets område går de afghanske kvinnene uten den teltliknende burkaen som var så forhatt under Taliban-styret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men med en gang de forlater festlighetene og går ut på gata, tar de burkaen på seg igjen - mer enn fire måneder etter Talibans fall.

- Vi kan ikke bare kvitte oss med burkaen sånn helt plutselig. Dette er også et kulturelt fenomen. Folk er ikke forberedt på å møte kvinner uten burka på gata, sier Zerghuna Mamocai, som mener hun er enten 43 eller 44 år gammel. Zerghuna leder 1100 kvinner som lager pasta i et prosjekt drevet av FNs matvareprogram, WFP.

Passer på kvinnene

Gatene er fulle av politifolk denne fredags formiddagen. Rundt kvinneministeriet står både politi med hjelmer og soldater oppmarsjert. Hovedgrunnen er at lederen for Afghanistans overgangsregjering, Hamid Karzai, skal avlegge kvinneministeriet et besøk. Men det fins også en annen årsak. Politiet frykter spontandemonstrasjoner fra kvinner i Kabul, noe som også har skjedd tidligere.

En kvinne vi snakker med sier hun gjerne ville ha vært med på en demonstrasjon for å markere kvinnedagen dersom noen hadde invitert henne med. Offisielt er det ikke lagt opp til slike demonstrasjoner.

På Dagbladets spørsmål om Afghanistans kvinner har lov til å demonstrere på kvinnedagen, svarer kvinneminister dr. Sima Samar i nesten god gammel østeuropeisk stil:

- Hvis kvinnene trenger å demonstrere, kan de gjøre det, men de har ikke noe behov for noe slikt. Vi i departementet ivaretar alle deres interesser. Finner de en grunn, skal vi demonstrere sammen med dem.

Propagandadag

Kvinnedagen var en av de store offisielle propagandadagene da Afghanistan ble styrt av kommunistene og seinere invadert av Sovjetunionen. Feiringen fortsatte helt til 1992, da den siste kommunistiske presidenten, Najibullah, ble styret. De hellige krigerne fra kampen mot Sovjetunionen, som overtok, tillot ingen feiring av kvinnedagen, det gjorde selvfølgelig heller ikke Taliban da de kom til makten i Kabul i 1996.

- Dette er den første feiringen av kvinnedagen på 23 år i det frie Afghanistan, sier kvinneminister Samar, og har vel rett siden kommunismen per definisjon er ufri. Men et par kvinner vi snakker med synes kanskje dagens feiring i kvinneministeriet også er litt topptung. Det er først og fremst ledelsen som feirer seg sjøl, sammen med en rekke andre prominente personer.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Mary Robinson er der, det samme er ekskona til Mick Jagger, Bianca. Hun er ambassadør for FNs barnefond UNICEF.

Flere utenlandske dignitærer er på plass, og alle blir passet på av soldater fra den seirende Nordalliansen, politifolk og soldater fra den internasjonale fredsstyrken ISAF. For anledningen er det nesten bare kvinnelige ISAF-soldater på plass.

Har blitt bedre

8. mars i fjor, da Taliban styrte, var et slikt kvinnearrangement utenkelig. Under Taliban fikk kvinnene verken lov til å jobbe eller gå ute på gata uten mannlig følge. Sminke var forbudt, det samme var sko som klapret. Straffen for å bryte Talibans lover var pisking eller fengselsstraff.

- Situasjonen for Afghanistans kvinner er blitt mye bedre, slår ingeniøren Palawasha Zia (29) fast.

Flere frivillige organisasjoner som er underlagt kvinneministeriet har i anledning kvinnedagen satt opp en salgsbod i ministeriets hage. En organisasjon som kaller seg Shuhada har lagd dokker med heldekkende burka som de selger for 180 kroner stykket. Inntekten går blant annet til to pikeskoler og et datakurs for kvinner som Shuhada driver.

I det små

- Vi kjemper for alle rettigheter for kvinner og for likestilling med mennene. Men vi må begynne i det små, sier Hanifa Jamal (25), som underviser på et Shuhada-kurs. Hun har bodd sju år som flyktning i Quetta i Pakistan, og har aldri båret burka.

- Jeg bruker ikke burka her i Kabul heller. Det er enkelte som glor på meg, men jeg er aldri blitt antastet eller angrepet, sier hun.

Zerghuna Mamocai i WFPs pastaprogram tar på seg burkaen med en gang hun forlater arbeidsplassen.

- Fjerning av burkaen løser ikke Afghanistans problemer. Det er ikke der vi må begynne. 90 prosent av Afghanistans befolkning er uten utdanning. Første skritt i kvinnefrigjøring dreier seg om skolegang. Får folk utdannelse, vil burkaproblemet også bli løst, sier Zerghuna, og avslutter:

- Selv ikke svigermødrene våre aksepterer at vi tar av oss burkaen.

FESTEN OVER: Inne på kvinneministeriets område går de afghanske kvinnene uten slør. Med en gang de passerer porten, tar de på seg burkaene sine. Gatene utenfor var i går fulle av politifolk, siden lederen for Afghanistans overgangsregjering, Hamid Karzai, skulle avlegge ministeriet et besøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer