Kvinnedrap i Guds navn ryster Basra

40 kvinner drept på fem måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«De som ikke adlyder, vil bli straffet» står det med rød skrift på en vegg i Basra. De siste fem månedene er 40 kvinner drept «i Guds navn» i byen.

Kvinnene har måttet bøte med livet fordi noen mener de har oppført seg i strid med islam, fastslår generalmajor Abdul-Jalil-Khalaf.

Politisjefen i den sørirakiske byen viser fram bilder av noen av de drepte kvinnene.

- Enkelte av dem er drept sammen med barna sine, sier Khalaf.

Hayat Jassem (45) hadde to skuddsår i magen da hun ble funnet drept. En annen kvinne i 30-årene ble funnet død med bind for øynene. Andre drepte kvinner er utstyrt med lapper hvor de blir beskyldt for utroskap og «æresforbrytelser».

Mange familier vil ikke anmelde sakene, enten av frykt for å bli skandalisert eller for å bli utsatt for represalier fra gjerningsmennene, mener politisjefen.
Sjiamilitser
Kvinner i den sørirakiske byen er overbevist om at det er væpnede, ekstreme sjiamuslimske grupper som står bak drapene. Det er disse gruppene som tvinger kvinnene til å iføre seg hodetørkleet hijab og klesdrakter som ekstremistene ikke mener strider mot islams lære.

Kristne Rita Anwar (27) sier hun har vurdert å forlate Basra og Irak.

- Du vil ikke tro det, men jeg kler også enkelte ganger på meg hodetørkleet. Det er skremmende å lese denne graffitien i rødt som truer med drap, sier hun.

«De som ikke adlyder, vil bli straffet. Gud er vårt vitne og vi bringer dette budskapet», står det skrevet i rødt på en vegg i byen. Ekstremistene truer alle kvinner som har sminket seg, eller som ikke har på seg hijab.

DREPT I GUDS NAVN: Kvinner ser etter varer på et marked i den sørirakiske byen Basra. Etter Saddam Husseins fall fra makten har radikale islamister fått større innflytelse, og mange kvinner blir drept fordi de ikke kler og oppfører seg i tråd med det ekstremistene mener er korrekt i henhold til islam. Foto: REUTERS/SCANPIX
DREPT I GUDS NAVN: Kvinner ser etter varer på et marked i den sørirakiske byen Basra. Etter Saddam Husseins fall fra makten har radikale islamister fått større innflytelse, og mange kvinner blir drept fordi de ikke kler og oppfører seg i tråd med det ekstremistene mener er korrekt i henhold til islam. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Også kvinnelige studenter forteller om frykt for represalier dersom de ikke kler og oppfører seg i tråd med islamistenes krav.


Strengere enn før
Under Saddam Husseins regjeringstid var Irak ett av de landene i Midtøsten med de mest liberale kleskodene. Men etter den amerikanskledede invasjonen i 2003 har konservative islamister fått større innflytelse i mange områder.

En gruppe sjiamuslimske stammeledere har fortalt nyhetsbyrået Reuters at sjiamuslimske politiske partier bruker væpnede grupper for å spre frykt. Sjeikene sier at de bare tillater religiøs musikk, og at det er forbudt å danse eller drikke alkohol.

I Basra har det lenge pågått en lokal, væpnet kamp mellom rivaliserende sjiamuslimske grupper. Den radikale lederen Moqtada al-Sadr og hans milits, Det øverste islamske rådet i Irak (SIIC) og det mindre Fadhila-partiet, som kontrollerer guvernørembetet, er blant dem som kjemper mot hverandre.

(NTB)

BEKREFTER DRAP: Kvinnene har måttet bøte med livet fordi noen mener de har oppført seg i strid med islam, fastslår generalmajor Abdul-Jalil-Khalaf, politisjef i Basra.