DREPT: Kristin Kjelstrup (41) ble drept av sin ekssamboer i Tromsø fredag morgen. Foto: Hege I. Hanssen/Nordlys
DREPT: Kristin Kjelstrup (41) ble drept av sin ekssamboer i Tromsø fredag morgen. Foto: Hege I. Hanssen/NordlysVis mer

Kvinnedrap skal granskes

80 kvinner er drept av sine menn eller tidligere menn de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

80 kvinner er drept av sine menn eller tidligere menn de siste årene. Nå skal kvinnedrapene granskes.

Nær halvparten av alle drap på kvinner i Norge begås av menn, enten kvinnenes partnere eller tidligere partnere. Et bredt forskningsprosjekt skal gå gjennom alle sakene, all skriftlig dokumentasjon og politietterforskningen. I tillegg skal de samarbeide med og intervjue familiemedlemmer eller andre med nære relasjoner til gjerningsmann og offer.

- Vi håper å finne ut mer om hvilke kvinner som er i risikosonen for å bli utsatt for drap og hvilke menn som kan drepe. Vi vil forebygge for dem som er i risikosonen. Derfor skal forskningsprosjektet også ende i konkrete tiltak, sier Ellen Rømming, seniorrådgiver i Justisdepartementet til Aftenposten.

Den svenske regjeringen har bestemt at egne sosiale havarikommisjoner skal granske kvinners død som følge av vold i nære relasjoner. Kommisjonen skal vurdere om noe har sviktet og om tiltak er mulig. Justisdepartementet vurderer ulike modeller for en tilsvarende ordning i Norge, men skal foreløpig ikke ha tatt noen beslutning.

(NTB)

 

DREPTE: Rolv-Are Pettersen siktes for forsettlig drap. Han ligger fortsatt livstruende skadd på Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Ole Åsheim/Nordlys
DREPTE: Rolv-Are Pettersen siktes for forsettlig drap. Han ligger fortsatt livstruende skadd på Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Ole Åsheim/Nordlys Vis mer