Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinneflukt fra Ap etter metoo

Kjønnsbalansen i partiet forrykket.

SER VELGERNE FORSVINNE: Jonas Gahr Støre og Ap har vanskelige tider. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SER VELGERNE FORSVINNE: Jonas Gahr Støre og Ap har vanskelige tider. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnelige velgere har i langt større grad enn menn forlatt Arbeiderpartiet i kjølvannet av metoo.

Langt over halvparten av Ap's velgere har tradisjonelt vært kvinner. Bakgrunnstallene fra meningsmålingene som Sentio hver måned utfører for Dagens Næringsliv, viser at kvinneandelen var 54 prosent ved inngangen til 2017 og 57 prosent i desember 2017.

Så sprakk Giske-saken. Kvinneandelen stupte til 47 prosent i januar 2018. Fem måneder senere er kjønnsfordelingen den samme blant dem som sier de ville stemt på Ap, skriver DN.

Oppslutningen om Ap var 24,1 prosent på snittet av målingene i mai, mot 26,2 prosent i desember 2017, ifølge Poll of polls. Et år tidligere sa 36,1 prosent av de spurte at de ville stemt på Ap.

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarer slik på spørsmål om partiets håndtering av Giske-saken kan ha ført til et større frafall blant kvinnelige enn mannlige velgere:

- Den uroen vi har, gjør det krevende å tiltrekke velgere som er blitt i tvil. Enten det er av den ene eller andre årsaken.

Støre legger til at Ap har lang tradisjon med å føre an både i likestillingskamp og frihetskamp, og mener partiet skal klare å vinne tilbake tapte kvinnelige velgere.