Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og «Women's March»:

Kvinneforkjemper om marsjen mot Trump: - Krevde 1000 flere busser enn hele innsettelsen

Store demonstrasjoner i USA etter Trumps store dag. 

DEMONSTRASJON I WASHINGTON: Kvinneforkjemper hevder dagens demonstrasjon i etterkant av Trumps innsettelse krevde 1000 flere busser enn selve innsettelsen. Bildet til høyre viser innsettelsen, bildet til venstre viser dagens marsj. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRASJON I WASHINGTON: Kvinneforkjemper hevder dagens demonstrasjon i etterkant av Trumps innsettelse krevde 1000 flere busser enn selve innsettelsen. Bildet til høyre viser innsettelsen, bildet til venstre viser dagens marsj. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C./OSLO: (Dagbladet): I går ble Donald J. Trump innsatt som USAs 45. president.

I dag er det ventet en halv million demonstranter til Washington.

Allerede klokka 11.00 lokal tid rapporterte undergrunnsbaneoperatørene i Washington D.C. om 275 000 reiser i hovedstaden.

Til sammenligning brukte 193 000 samme bane i løpet av dagen Trump ble innsatt som president.

Blant demonstrantene er den kjente kvinneforkjemperen Gloria Steinem (82). I den amerikanske hovedstaden hevdet hun, ifølge The Guardian, følgende:

- Bare denne marsjen i Washington krevde 1000 flere busser enn hele innsettelsen.

KVINNEFORKJEMPER: Gloria Steinem, til høyre, var blant de som talte i Washington lørdag. Foto: AP Photo/John Minchillo
KVINNEFORKJEMPER: Gloria Steinem, til høyre, var blant de som talte i Washington lørdag. Foto: AP Photo/John Minchillo Vis mer

Kritiserte presidenten

Under talen kritiserte Steinem Trump for å svartmale arbeidet gjort av politikere før ham.

Ifølge 82-åringen viste gårsdagens tale presidentens stormannstanker.

- Alt som skjedde før ham var en katastrofe, og alt han kommer til gjøre blir fantastisk, bedre enn noensinne, mirakler og alskens superlativer, sa Steinem ifølge The Guardian.

- En eksplosjon av energi

I talen understreket Steinem, som var en viktig kvinneforkjemper i USA på 60- og 70-tallet, sin støtte til Hillary Clinton.

Dette ved å påpeke at hun «definitivt ikke er blitt fengslet».

Hun sa også at dagens demonstrasjoner var noe av det sterkeste hun hadde sett.

- Dette er oppsiden ved alt det negative. Dette er en eksplosjon av energi og støtte til demokratiet som jeg ikke har sett i mitt lange liv. Det er favner alle aldre, er dypt i diversitet og folk husker at grunnloven ikke starter med «jeg, presidenten». Den starter med «vi, folket», sa Steinem under talen, ifølge The Guardian.

USAS 45. PRESIDENT: Her taler Donald Trump, for første gang som president for USA. Video: CNN / AP Vis mer

Orket ikke å se Trump

Det er fortsatt svært store mengder mennesker på stedet der hun talte.

OPPOVERBAKKE: Brittany Dunning (t.v.) og Lindsey Hendon fra Washington DC og Erica Fullington fra Atlanta var blant hundretusener av demonstranter under kvinnemarsjen i DC. (Foto: Vegard Kristiansen Kvaale)
OPPOVERBAKKE: Brittany Dunning (t.v.) og Lindsey Hendon fra Washington DC og Erica Fullington fra Atlanta var blant hundretusener av demonstranter under kvinnemarsjen i DC. (Foto: Vegard Kristiansen Kvaale) Vis mer

Brittany Dunning og Lindsey Hendon fra Washington DC er sammen med Atlanta-bosatte Erica Fullington blant de som deltar kvinnemarsjen.

- Dette er helt utrolig, sier de tre til Dagbladet i kor.

Som mange andre er de svært nedtrykt etter at Trump ble USAs president. I dag fant de styrke sammen med hundretusener av andre demonstranter.

- De neste fire åra kommer til å bli en kamp i oppoverbakke, men vi skal stå imot, sier Dunning.

Ingen av dem orket å se Trumps innsettelse fredag.

- Jeg var på de to innsettelsene til Obama og hadde det fantastisk. Trump skal ikke få ødelegge de minnene for meg, sier Fullington.

Kjente navn på plass

Genie og Susan Ramsdell er svigerinner og deler, i likhet med Fullington, oppfatningen om at Donald Trump ikke vil være en president som fremmer folkets interesser.

- Jeg er redd for framtida, men håpefull om at folket vil ta tilbake kontrollen. Å se så mange her i dag er veldig oppløftende. Jeg føler meg litt bedre i dag enn jeg gjorde i går, sier Genie Ramsdell til Dagbladet.

DELTAR: Scarlett Johansson. Foto:  REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo
DELTAR: Scarlett Johansson. Foto:  REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo Vis mer

Marsjen i Washington var bare en av flere demonstrasjoner i etterkant av innsettelsen av Trump.

Blant de frammøtte er flere kjendiser. Cecile Richards, America Ferrera, Ashley Judd og skuespilleren Scarlett Johannson er blant de som skal tale i dag.

Den tidligere presidentkandidaten John Kerry deltar også i marsjen.

Store folkemengder

De store navnene har trolig bidratt til at folkemengden er så stor som den er.

Ifølge Dagbladets reporter er det så mye folk at det har vært flere tilløp til panikk. Flere mennesker har også kollapset.

FULL T-BANE: Det er kø utenfor flere av T-banestasjonene i Washington D.C.. Foto: Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
FULL T-BANE: Det er kø utenfor flere av T-banestasjonene i Washington D.C.. Foto: Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Demonstrasjonen i dag er bare en av flere i USA. I tillegg er marsjerer kvinner i byer som New York, Boston, Atlanta og Denver, skriver New York Times.

Også under selve innsettelsen var det demonstrasjoner i den amerikanske hovedstaden.

Da brøt det ut voldelige demonstrasjoner i samme by, der politet arresterte over 200 personer.

Demonstrasjoner i Norge

Langt fredeligere gikk det for seg i Oslo, Bergen og Trondheim. I disse byene marsjerte flere hundre kvinner lørdag ettermiddag.

Dette for å vise «solidaritet med våre amerikanske søstre», slik det heter i arrangementet på Facebook.

Overfor Dagbladet presiserte den norske arrangøren at dette ikke er en direkte protest mot Trump, men en markering for å støtte kvinnesaken generelt.

- Valget av Trump er dråpen som begeret til å renne over. Det er mye som skjer i verden som gjør oss kvinner bekymret. For oss handler dette ikke om Trump, men om å stå opp for verdiene vi ønsker å se mer rundt oss, sa Brit-Agnes Sværi, initiativtaker for «Womens March on Washington Norway», for så å legge til følgende:

- Det handler om likestilling, mangfold, inkludering og å ta vare på den ene planeten vi har.

Verdensomspennende bevegelse

Ideen til «Womens March on Washington» stammer fra Theresa Shook på Hawaii, og så dagens lys 8. november i fjor.

Dette samtidig som Trump vant valget. Siden er arrangementet spredd til over 60 land, deriblant Norge.

Totalt er det ventet flere millioner demonstranter på verdensbasis i forbindelse med arrangementet.

VISER SOLIDARITET: Rundt to-tre tusen kvinner og menn møtte opp i Oslo sentrum lørdag ettermiddag for å demonstrere mot måten kvinner har blitt framstilt på under den amerikanske valgkampen. Video: Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media