Kvinnefronten

Bagdad stålsetter seg for storangrepet som kommer. Også kvinner og barn har fått våpenopplæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN (Dagbladet): Fotobyrået AP sendte i går ut bilder av kvinner som mobiliserte til kamp rundt tre mil sør for Bagdads bygrenser.

Inne i hovedstaden er stridsvogner, antiluftskyts, soldater og våpen plassert i de sivile boligområdene for å møte amerikanske inntrengere.

- Vi har alle våpen i hjemmene våre, og vi er alle beredt til å ofre vårt blod, har flere irakere fortalt Dagbladet.

Frykter plyndring

Butikkeiere har stengt butikkene sine og tømt dem for alt av verdi, av frykt for plyndring i perioden mellom regimets fall og mulig amerikansk kontroll over byen.

Mer politi og sikkerhetsfolk er postert rundt om i byen. Det er også flere av Saddams etterretningsagenter i gatene. Svært mange av Bagdads over- og middelklasse har allerede forlatt byen av frykt for hva som kan komme til å skje de nærmeste dagene. Noen sa de var redde for bombene, mens andre fryktet represalier fra verre stilte irakere så fort Baath-partiet mister kontrollen.

Hamret løs

Amerikanske styrker står nå bare åtte mil fra Bagdad, og hamret i går løs på republikanergardens stillinger sør for hovedstaden med raketter og artilleri. Talsmenn for de amerikanske styrkene i området hevdet i går at rundt 500 irakere var blitt drept de siste to dagene.

I et enkelt angrep skal amerikanerne ha drept rundt 100 Saddam-lojale fra al-Quds-militsen etter at militsen iverksatte et bakholdsangrep på en motorisert amerikansk kolonne.

I angrepet ble tre amerikanske kjøretøyer ødelagt. Det er ikke meldt om amerikanske tap i forbindelse med sammenstøtet.

Forsinket

Den kraftige sandstormen i går forsinket både militære operasjoner og deler av framrykkingen.

Flere fly fra hangarskipet USS Harry Truman måtte gjøre vendereis uten å nå sine mål i Nord-Irak, mens alle fly om bord på USS Theodore Roosevelt ble holdt tilbake.

Stormen ventes å være over i dag, og amerikanerne har nå stanset framrykkingen i påvente av å få etablert sikre forsyningslinjer før storangrepet mot Bagdad.

VIL KJEMPE: Amerikanske styrker nærmer seg Bagdad. Ifølge fotobyrået AP hadde disse rasende kvinnene i går stålsatt seg til kamp mot amerikanerne, vel tre mil utenfor Bagdads bygrenser.