PENCE-EFFEKT: Bloomberg skriver at menn ansatt på Wall Street er så redd for å bli anklaget for seksuell trakassering at de ikke vil sitte ved siden av sine kvinnelige kollegaer på flyet. Foto: Richard Drew / AP
PENCE-EFFEKT: Bloomberg skriver at menn ansatt på Wall Street er så redd for å bli anklaget for seksuell trakassering at de ikke vil sitte ved siden av sine kvinnelige kollegaer på flyet. Foto: Richard Drew / APVis mer

Kvinnefrykt på Wall Street: - Unngår kvinnelige kollegaer

Flere mannlige Wall Street-ansatte vil ikke sitte ved siden av sine kvinnelige kollegaer på flyreiser.

Det var i slutten av fjoråret at metoo-bølgen skylte over store deler av verden. Det startet med Hollywood-produsenten Harvey Weinstein, og siden har flere mektige menn måtte fratre sine stillinger etter varsler om seksuell trakassering.

Etter metoo ble det iverksatt flere tiltak for å redusere problemet. Her hjemme har blant annet Høyre vedtatt å ha «edru-vakter» på møter med alkoholservering.

Men ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har metoo ført til kvinnefrykt på børsdistriktet Wall Street.

Byrået har gjort intervjuer med 30 lederpersoner på Wall Street som forteller at de unngår middager med kvinnelige kolleger, sitter ikke ved siden av dem på flyreiser, og bestiller hotellrom i forskjellige etasjer på reiser.

- Det skaper en følelse av å gå på eggeskall, sier David Bahnsen, en tidligere administrerende direktør i Morgan Stanley til byrået.

I internasjonale medier blir denne kvinnefrykten kalt «Pence-effekten» etter USAs visepresident Mike Pence. Han har nemlig tidligere uttalt at han unngår å spise middag med andre kvinner enn hans egen kone.

Fører til diskriminering

Mennene Bloomberg har snakket med vil ikke stå fram med navn. De jobber blant annet på børsen, i advokatfirmaer, banker og investeringsselskaper.

Flere forteller at de ikke vil være alene med kvinnelige kollegaer, særlig unge og vakre, fordi de frykter rykter eller falske anklager.

Bloomberg har også snakket med Karen Elinski, som er president i Financial Womens Association og visepresident i banken Wells Fargo & Co.

Hun kaller kvinnefrykten et reelt tap.

- Kvinnene prøver å finne måter å håndtere dette på, fordi det påvirker karrierene våre, sier hun til nyhetsbyrået.

To av tre er redde

I oktober gjennomførte Klassekampen en spørre­undersøkelse om nordmenns holdning til metoo-kampanjen. Der kom det fram at 57 prosent er redde for at menn rammes av falske anklager etter metoo.

Andelen er høyest blant mennene: To av tre frykter falske anklager. De yngste aldersgruppene er mer bekymret enn de eldre.

En meningsmåling fra USA i juli viser liknende resultater: 61 prosent av amerikanerne er litt eller veldig bekymret for at menn feilaktig blir anklaget for seksuell trakassering.

VELLYKKET: Anja Sletteland mener metoo-kampanjen har vært vellykket og at kvinnefrykt ikke er et problem i Norge. Foto: Privat
VELLYKKET: Anja Sletteland mener metoo-kampanjen har vært vellykket og at kvinnefrykt ikke er et problem i Norge. Foto: Privat Vis mer

- Ikke i Norge

Samfunnsgeograf Anja Sletteland har forsket på metoo i Norge og har sammen med Hannah Helseth skrevet boka «Det jeg skulle sagt», en håndbok mot seksuell trakassering. Hun har ikke sett tendenser til denne kvinnefrykten i Norge.

- Det som er spesielt med USA er at frykten for å bli saksøkt gjennomsyrer hele samfunnet. Saker om seksuell trakassering havner ofte i retten. Det gjør de ikke i Norge, sier hun.

Hun legger til at metoo-kampanjen var en helt annen her i Norge enn den var i USA, som hadde større personfokus i mediene.

- Å sitte ved siden av en kvinnelig kollega på flyet har jo ingenting med saken å gjøre. Pleier man å tafse på sidemannen, så har man grunn til å være redd. Men det er det jo særdeles få som gjør, sier Sletteland.

Hun mener at effekten av metoo har vært vellykket i Norge.

- Undersøkelser viser at de aller fleste mener kampanjen har satt søkelyset på et viktig samfunnsproblem. Jeg har hørt mange positive historier fra norske bedrifter og organisasjoner som har ryddet opp i ukulturen.

IKKE GJØR DETTE: Advokatfullmektig i Advokatfirmaet Hjort, Trygve Harlem Losnedahl, har gått gjennom en del dommer fra norske domstoler. På bakgrunn av disse har han laget en liste over hva du ikke bør gjøre på årets julebord, dersom du er glad i jobben din og kollegaene dine. Dommene det vises til er fra Agder, Borgarting, Eidsivating, og Gulati... Vis mer