Kvinnefyll farligst

Norge vil få en bølge av unge, kvinnelige alkoholikere. Det spår rusekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste oversikten fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn heller innpå alkohol kjøpt på Vinmonopolet som aldri før. Vinomsetningen har økt med 8,2 prosent det siste året. Salget av brennevin er opp nesten fem prosent.

-  Det er ingen grunn til å legge skjul på at det høye alkoholforbruket er bekymringsfullt. Vi vet at jo høyere forbruket er, jo større blir problemene, sier avdelingssjef for rus og psykiatri ved Sykehuset i Buskerud, Olaf Bergflødt.

Tåler mindre

Han er særlig bekymret for økningen i forbruket hos unge kvinner.

-  Det er en kjensgjerning at kvinner tåler mindre alkohol enn menn, og at de får fysiske plager lettere, sier Bergflødt.

-  Det er mindre toleranse for kvinnelig alkoholmisbruk. Dessuten er det fortsatt kvinnene som er omsorgspersoner. Barn er veldig lite tolerante ovenfor økt alkoholforbruk, det kan skape problemer i framtida, sier han.

Kosedrikking

Hilde Løberg (27), Ingrid Wanvik (28) og Thea Øwre-Johansen (29) nyter et glass vin da Dagbladet treffer dem lørdag kveld. De sier at deres forbruk ikke har økt med åra, men at de drikker alkohol mye oftere enn da de var yngre.

 KOSEDRIKKER:  Venninnene Hilde Løberg (f.v.), Ingrid Wanvik og Thea Øwre-Johansen drikker oftere enn før. Foto: Zlata Turkanovic
KOSEDRIKKER: Venninnene Hilde Løberg (f.v.), Ingrid Wanvik og Thea Øwre-Johansen drikker oftere enn før. Foto: Zlata Turkanovic Vis mer

-  Kosedrikkingen føler jeg er økende. Det er vanlig å møte venninner for å spise middag og ta seg noen glass vin, sier Thea. Thea og Hilde drikker én til to ganger i uka, mens Ingrid drikker tre til fire ganger i måneden. De har sluttet med den såkalte «helgefylla».

Olaf Bergflødt sier skadene man får av alkohol, ikke er like synlige som dem man får ved narkotikabruk:

-  Det store flertallet bruker jo alkohol i liten eller stor grad. Kroppen tar skade av det, men skadene er ikke så synlige.