Kvinnekamp om Giske som nestleder

Toneangivende Ap-kvinner krever at det må sitte to kvinner og to menn i partiets ledelse. Andre Ap-kvinner karakteriserer kravet som «patetisk». Mye av rabalderet skyldes kampen for eller imot Trond Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er veldig opptatt av at kvinner skal være godt representert i partiet. Men dette kravet om at det plutselig må sitte to kvinner og to menn i ledelsen, er patetisk. I lange perioder de siste 13- 14 åra har Ap-ledelsen bestått av tre menn og en kvinne. Men nå er det plutselig maktpåliggende å gjøre noe med det, sier stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul til Dagbladet.

Gjul er leder av Ap's kvinnebevegelse i Sør-Trøndelag.

Hun får støtte av kvinnepolitisk leder i Troms, Anne Marit Bjørnflaten.

- Kvinnekamp er viktig, men det ivaretar vi ved å ha god kjønnsmessig balanse i Ap's sentralstyre. Ap-ledelsen er ikke et organ, og det ligger ingen krav om lik kjønnsmessig representasjon der, sier hun.

Begge slår fast at mange Ap-kvinner deler deres syn. En av dem er AUF-leder Eva Kristin Hansen. Hun sier rett ut at enkelte bruker kjønnskvoteringen som en brekkstang for å hindre at Giske blir valgt.

- Giske best

Eva Kristin Hansen og de andre unge Ap-kvinnene sikter til blant andre stortingsrepresentant Ranveig Frøiland, som i klare ordelag har krevd at Ap's ledelse må bestå av to kvinner og to menn.

Hun vil ha lederen av Ap's kvinnebevegelse, Karita Bekkemellem Orheim, inn i Ap's ledelse.

De seks Ap-politikerne som har meldt seg på i nestlederkampen, har alle sin dagsorden. Mange av dem som krever lik kjønnsmessig representasjon, har ingen ting til overs for Trond Giske.

De unge Ap-kvinnene som nå reiser seg mot Ranveig Frøiland og toneangivende kvinnepolitikere i Ap, ønsker Trond Giske inn i Ap-ledelsen.

- Trond Giske er den beste kandidaten. Han vil ivareta venstresidens interesser. Det er viktig at hele partiet er representert i partiledelsen, sier Gunn Karin Gjul.

- Er det viktigere å få inn Trond Giske enn å ivareta kvinneperspektivet?

- Jeg har vært feminist i hele mitt liv, og det vil jeg fortsette med. Men kjønnsmessig balanse i partiledelsen er ikke et avgjørende kvinnesaksspørsmål. Dette blir ivaretatt i sentralstyret. Der følger vi partiets vedtekter og sikrer kjønnsmessig balanse, sier Gjul.

Viktig kamp

Ranveig Frøiland avviser at hennes motivasjon er å hindre at Giske får plass i Ap-ledelsen.

Også sekretæren for Ap-kvinnene, Karin Yrvin, har avvist at argumentene for å kjønnskvotere toppledelsen egentlig bare er en unnskyldning for å få kvinnebevegelsens leder valgt.

FEMINIST FOR GISKE: - Jeg har vært feminist i hele mitt liv, og det vil jeg fortsette med. Men kjønnsmessig balanse i partiledelsen er ikke et avgjørende kvinnesaksspørsmål, sier stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul. Hun vil ha Trond Giske inn i Ap-ledelsen.