Kvinnekamp om likestilling

Vaktbikkjene i Likestillings-Norge går hardt ut mot lederen av Kristelig Folkepartis Kvinner (KrFK), Randi Gran Tørring. - KrFK forsøker å overstyre oss, sier likestillingsombud Anne Lise Ryel og leder for Kompetansesenter for likestilling Ingunn Yssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tørring er også likestillingsansvarlig ved statsministerens kontor.

- Vi noterer oss at KrFK gjentatte ganger forsøker å slå bena under oss. Dette er alvorlig fordi det er kvinneorganisasjonen i regjeringens største parti som forsøker å overstyre og irettesette oss, sier Yssen og Ryel.

Bakgrunnen for deres kraftige utfall er en langvarig konflikt som toppet seg med en pressemelding hvor Kristelig Folkepartis Kvinner (KrFK) angriper både Ryel og Yssen. Det er særlig to forhold Randi Gran Tørring reagerer på:

  • KrFK ble ikke invitert til en markering av abortloven 20 år i regi av Kompetansesenter for likestilling. Saken gikk så langt at Tørring ba Ingunn Yssens styre vurdere Yssens handlemåte i saken.

  • KrFK sendte et brev til Likestillingsombudet hvor de ba ombudet «vurdere verdien av hjemmearbeid». Svarbrevet fra Anne Lise Ryel var ifølge Tørring både frekt og belærende.

Nå slår Valgerd Svarstad Hauglands fristilte vaktbikkjer tilbake.

Likestilling i hjemmet?

- Jeg føler at Gran Tørring bevisst har feiltolket mitt brev. Jeg er verken frekk eller belærende, men det ligger ikke i mitt mandat å vurdere verdien av husmødrenes jobb. Mener Gran Tørring at likestilingsombudet skal håndheve likestillingsloven innenfor hjemmets fire vegger? Det er i tilfelle interessant og en debatt jeg gjerne tar, sier Ryel.

Ryel og Yssen understreker at det er problematisk å forholde seg til Tørrings ulike roller.

Ønsker rene ord

- KrFs kvinner har viktige posisjoner i regjeringskontorene. Når de da ber mitt styre om å stramme meg opp, føles det som politisk overstyring, sier Yssen, som spør om brevene samsvarer med hva familieminister Valgerd Svarstad Haugland selv mener.

Konflikten som nå kommer til overflaten, handler om to instanser som er ment å være likestillingsvaktbikkjer, men som mener de blir forsøkt underkjent.

Men det handler også om fundamentalt forskjellige oppfatninger om hvordan likestillingspolitikk i Norge skal bedrives. Eller som Yssen sier det:

- Jeg ville satt pris på at KrFK sa med rene ord at kontantstøtten er en måte å få kvinnen tilbake til hjemmet på, og at de ikke tror kvinner er voksne nok til å ta en avgjørelse om abort.
Etter det Dagbladet forstår, oppleves det som om likestillingsminister Valgerd Svarstad Haugland og Randi Gran Tørring skyver KrFs kvinneorganisasjon foran seg i et forsøk på å undergrave de statlige likestillingsinstansene.

Haugland har ved flere anledninger refertert til Yssens partitilknytning. Ingunn Yssen var statssekretær under den forrige likestillingsministeren, Sylvia Brustad.